Полиция и жандармерия в ТЕЦ – Бобов дол, проверяват какви отпадъци се горят

Снимка: Infomreja.bg

Главният прокурор Стори Цацаров разпореди незабавна проверка

По повод постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на отпадъци от топлофикационни дружества, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на министъра на околната среда и водите извършване на незабавна проверка в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „ Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД.

Указано е извършване на проверка на място от МОСВ за спазване изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на МОСВ установяване на:

-  издадени разрешителни за съхранение и горене и всички други необходими документи за осъществяване на производствената дейност на топлофикационните дружества;

-  вида и количеството съхранявани и използване за горене отпадъци от всякакъв вид и съответствието им с документацията на дружествата и

-  замърсяване на околната среда включително и чрез измервания и проби на място, както и наличие в резултат на това на опасност за здравето на хората.

Главният прокурор е указал на министъра на вътрешните работи оказване на съдействие на органите на МОСВ при извършването на проверка на място.

От вчера вечерта в ТЕЦ – Бобов дол, има служители на полицейското управление и екипи на жандармерията, научи ИНФОМРЕЖА.

Проверява се точно какъв отпадъци изгаря Тецът, както и дали те са опасни за околната среда в региона.

Не веднъж жителите на Бобовдолско пък протестираха именно заради замърсяване на въздуха в региона и поскаха спешна проверка от страна на институциите.  

"В момента има екипи на полицейското управление в Бобов дол, като ние не сме водещи при проверката, а оказваме съдействие", коментираха пред ИНФОМРЕЖА и от ОДМВР - Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK