При децата от клуб „Магис“ в Гоце Делчев (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Неотдавна към старата слава на гоцеделчевската улица „Звънчарска“ като център на занаятите, се прибави нова, защото точно тук беше открита една модерна придобивка за града – клуб „Магис“.

Но нека заедно да видим какво точно се случва в него и да разберем защо той вече се е превърнал в притегателно място за много деца и техните родители.

Според предварителната информация, тук се провеждат различни занимания – „В страната на чудесата“, където децата четат, разказват, драматизират прочетеното, „Цапаница“ (работа с боички), готварство, игри наa открито и т. н.

Попадаме на занимание по метода Монтесори. В началото, за да се успокоят, децата започват да обикалят в кръг под звуците на „Лунната соната“ на Бетовен. После, вече седнали, те провеждат кратък диалог, чиято цел е неусетно да запомнят разговорни изрази на английски език от рода на: „Как си?“, „Добре. А ти?“.

Към отделните дейности децата са насочвани много внимателно от Гери – Гергана Граматова, психолог по професия. Тя им показва специално изработен календар, за да кажат коя е датата на заниманието, деня от седмицата, месеца, годината, сезона, да определят времето навън и да  поставят съответните символи. Упражнението е много полезно за малките деца.

Идва ред на песните. Всички запяват песничка за седмицата, след това за времето. Предстои да научат и за месеците в годината.

Ето че започват заниманията по интереси. Всяко дете си взема постелка, внимателно я разгъва и поставя върху нея материалите, с които ще се занимава.

Двегодишната Ани търси местата на морското конче и рибката в пъзел, близначката и Мими се упражнява в нанизване, като  вече безпогрешно намира малките дупчици в средата на дребни предмети, а заниманията на сестричката им Илиана, която е на цели четири години, са свързани с разграничаване на цветове и фигури. Докато Митко, който наесен ще бъде първокласник, пише букви върху „вълшебен пясък“, 9-годишният Стефан конструира.

„Всеки работи със своя ритъм, без ограничения във времето. Дори и да сгрешат, не ги прекъсваме, не ги поправяме, а ги оставяме сами да си намерят грешките. Друго съществено  при нас е, че няма наказания, няма и награди. Важното е всички деца да бъдат спокойни. В същото време неусетно постигаме целите си – например развиване на фината моторика и сетивата. Малките се научават да връзват, да закопчават, да разграничават цветове, аромати и т. н.“, обяснява Гери.

Внимателно е отношението към децата и на Елена – нейната първа помощничка, както и на седмокласничката Антоанета, която доброволно помага в клуба.

Часът е към своя край. Децата поставят материалите на определените им места, обуват се и чакат родителите си да ги вземат.

Край масичките сядат големи ученици, защото започва занимание по лидерство. Води го Деси Ламбина, която със своята инициативност, енергичност и любов към хората е в основата на този съвременен проект.

Сега тя помага на  младежите  да разберат как се управляват проекти. Подготвила им е конкретно задание, което те трябва да разработят, като се съобразят с всички изисквания на „клиента“. Тонът ѝ е делови, защото и те трябва да станат такива – точни, отговорни, да ценят своето време и това на другите.

Престоят в клуб „Магис“ минава неусетно, в атмосфера на добронамереност и взаимно уважение.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Деси Ламбина16:42 - 27.07.2019
Това е най-големият социален проект на Гоце Делчев! В този град винаги е имало и отново доказахме, че още има велики личности! Освен десетките социално отговорни бизнеси, има и много младежи, които доброволстват при нас. Адвокат Башлиева и счетоводител Яврийска предоставят безплатно експертни услуги. Единство и вяра в децата - така мога да определя този проект и да отдам почит на всички, които го направиха възможен!
Илка Домузова09:34 - 24.07.2019
Похвално начинание! За пореден път се доказва, че хората от Гоце Делчев са творчески личности, амбициозни и отворени мъм нови и перспективни дела, или казано със съвременни думички: креативни и иновативни! Радвам се, че млади хора са се заели с този трудна и отговорна задача! Поздравления и за екипа на Инфомрежа, че отразяват и популязират своевременно това важно събитие! Успех на всички!
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK