Безплатно измерват растежа на децата в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата ще се проведат в Кюстендил на 12. ноември 2018 г.

Инициативата, която придоби популярност като „Клиника на колела“, е част от стартиралата през 2017 г. в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна мащабна кампания на Варненското дружество по детска ендокринология GROWINFORM за ранно откриване и навременно лечение на състояния, свързани с проблемен растеж. От месец септември тази година кампанията е национална.

Мобилният екип на д-р Росица Стойчева включва детски ендокринолози, които ще правят оценка на растежа на децата. Не е необходимо предварително записване, нито направление, но е добре да се знае ръстът на родителите и данни за ръста и теглото на детето през годините.

График на прегледите в Кюстендил:

12. ноември (понеделник) от 9.00 до 11.30 часа и от 13.00 до 16.00 часа, Централна поликниника,  етаж 1, кабинет 9

На 12. ноември от 12.00 до 13.00 часа в кабинет 9 на първи етаж в Централна поликниника в Кюстендил ще се проведе беседа с родители.

Проследяването на физическия растеж е важна стъпка към наблюдение на здравето на децата. Забавянето на растежа, дори ускореният растеж, може да бъде ранен показател за основното медицинско заболяване. Проследяването на растежа във времето е важно, защото помага да се идентифицират тенденциите.

До момента, в рамките на кампанията, детските ендокринолози са прегледали безплатно пациенти в 10 града в страната - Варна, Пловдив, Шумен, Разград, Бургас, Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Русе, Сливен и Ямбол, като са преминали общо 146 деца на възраст от 2 до 18 години.

При 52 от тях са установени отклонения. Успешно лечение е започнало при 12 деца, а 22 са под наблюдение за започване на лечението.

 

КОМЕНТАРИ

Лекар19:54 - 03.11.2018
ЗА ДЕЦАТА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО!!!...
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK