Намаляват болните от туберкулоза в Кюстендилско, през 2014 г. са регистрирани 44 случая

снимка: infomreja.bg, архив

През последните 5 години значително е намалял броят на болните от туберкулоза в Кюстендилско, сочат данните на Регионалната здравна инспекция в Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март. През миналата година болните от коварната болест са били 44 души, през 2013 г. – 47, 2012 г. – 52, 2011 г. – 62 и 2010 г.- 76.

От 1996 година с решение на Световната здравна организация ежегодно този ден се отразява в много страни по света. Глобалното усилие да се намери, лечение и излекуване на три милиона болни и ускоряване на напредъка към нулеви смъртни случаи на туберкулоза, инфекции, страдание и стигма се съдържа в мотото  “Открий, лекувай, излекувай всеки!”

През 2013 г. в света 9 милиона души се разболяват от туберкулоза и 1,5 милиона са починали от болестта. Над 95% от смъртните случаи на туберкулоза са в страните с ниски и средни доходи, и тя е сред първите пет причини за смърт при жените на възраст 15-44 г.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга най-често белите дробове, но може да засегне и други органи и системи (очи, кожа, стави, лимфни възли, централна нервна система, пикочо-полова система и др.).

Туберкулозата се предава по въздушно-капков път. При кашляне, кихане или разговор болният отделя туберкулозни бактерии във въздуха. Възможно е заразяване по хранителен път, чрез млякото и млечните продукти от болни крави, при консумация на сурови или недостатъчно сварени заразени яйца, месо от птици, или свине, които не са под ветеринарен контрол. Съвсем рядко заразяване може да стане през повредените кожа и лигавица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK