Министър Порожанов: Проектите за плодове и зеленчуци са за близо 900 млн. лв.

Снимки: МЗХГ

Проектите за плодове и зеленчуци по инвестиционните мерки 4.1 и 4.2 от Програмата за развите на селските райони са за 900 млн. лв. със субсидия от близо половин милиард. И ако това не е приоритетно, какво е?

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на среща със земеделски производители в Бургас, част от информационната кампания на МЗХГ по кампания 2019 г.

Като процент проектите по мярка 4.1 в сектор “Плодове и зеленчуци” са 43% от всички договори, а като стойност 41 на сто.

Специално за биопроизводителите субсидията е 140 млн. лв.  Половината от проектите и на младите фермери са за плодове и зеленчуци, а останалите - в животновъдството.

Министър Порожанов припомни, че само за последните 7-8 месеца МЗХГ разработи 5 нови държавни помощти за подкрепа на по-малките и средни стопани, сред които са сертифициране по Глобал гап, за хладилни съоръжения, за минимандри и кланици.

За подпомагане на животновъдството ще бъде разработен и пакет “де минимис” за говеда, биволи и овце.

Плащанията вървят регулярно по индикативния график, другата седмица ще платим т.нар. зелени плащания, каза министър Порожанов.

В срещата със земеделските производители в Бургас участваха и кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, зам.-министър Янко Иванов и представители на МЗХГ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK