Безплатен очен скрининг за учениците от СУ "Христо Ботев" в Сапарева баня, осигуряват очила на 20 социално слаби деца

Снимка: Община Сапарева баня

Учениците от СУ "Христо Ботев" в Сапарева баня имаха възможност да се възползват от безплатния очен скрининг, организиран от Българския съюз на оптометристите. Безплатната кампания се проведе със съдействието на Община Сапарева баня. 

Кампанията за профилактика на детското зрение даде възможност на близо 300 деца и младежи от Сапарева баня, на възраст между 6 и 18 години, да преминат очен скрининг.

Целта бе да се идентифицират максимален брой деца с потенциални зрителни проблеми и те навреме да бъдат насочени за преглед при офталмолог. Прегледите извършиха десет специалисти от страната и чужбина.

"Редица заболявания на очите могат да бъдат коригирани, ако се открият навреме, но с напредване на възрастта възможностите за това намаляват и изчезват. Активната роля на родителите е изключително важна за ефективната профилактика на детското зрение. В много случаи то може да се коригира с правилен избор на очила и на първо място - с навременна диагноза", обърнаха внимание специалистите.

От екипа на БСО поеха ангажимент да осигурят корекционни очила на 20 деца от социално слаби семейства от община Сапарева баня. След прегледите се установи, че процентът на децата със заболявания на очите в Сапарева баня е сравнително малък. Също така, че голяма част от родителите водят децата си на профилактични прегледи редовно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK