Първо ОУ в Гоце Делчев домакин на обучение за безопасно поведение в интернет

Снимки: Първо ОУ

Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев бе домакин на двудневно обучение на ученици от основните училища за обучение за безопасно поведение в интернет.

 Елитното гоцеделчевско училище се включи в националната кампания по програма Киберскаути от Safenet. В него участие взеха по десет ученици от трите общински училища – Първо ОУ, Второ ОУ „Гоце Делчев“ и СУ „Св. св. Кирил и Методий“ - село Брезница.

Мисията на киберскаутите е да популяризират сред своите връстници отговорно и безопасно поведение в интернет. За тази цел участниците в обученията разглеждаха различни казуси, работиха в екипи и придобиха ценни практически и социални умения, съобщиха организаторите на полезното за децата обучение.

В края на двудневната обучителна програма учениците получиха сертификат и право на участие в националното състезание, в което ще се определят най-добрите отряди от киберскаути.

Обучителната програм Киберскаут стартира през 2015 година. Националният център за безопасен интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникация" стартира обучителната програма, която използва метода „връстници обучават връстници“ за ефективно популяризиране на основните рискове в интернет пространството и съответните начини за справяне с тях сред тинейджърите.

Ученици от цяла България преминават през двудневни обучения за онлайн безопасност и предават натрупаните знания на свои връстници в ролята си на киберскаути. Със съдействие на Министерството на вътрешните работи, от началото на програмата до края на 2017 година, бяха обучени киберскаути от общо 32 населени места в страната. През 2018 год. обученията продължават, като за първи път се включват ученици и от община Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK