Безопасност на храните с проверки в 2458 предприятия в Кюстендилско! Унищожават над 960 кг. храни

Снимка: Infomreja.bg

Областна дирекция по безопасност на храните - Кюстендил, е извършила проверки в 2458 предприятия през изминалата година. Това обявиха пред ИНФОМРЕЖА от структурата в областния град. Подложени на проверка са били предприятия, извършващи съхранение и производство на храни от животински и неживотински произход.

Данните на контролния орган показват, че през изминалата година от страна на инспекторите са съставен 79 акта за установяване на административно нарушение. Връчените предписания са 161, отделно от това са предприети 29 процедури за спиране или унищожаване на храни. Общото им количество е 967,2 кг.

Констатираните несъответствия и нарушения са най-често в сградния фонд и оборудване, липса на регистрация на обекта по реда на закон за храните, съхранение на храни с изтекъл срок на трайност, липса на етикетировка на храни, незадоволително хигиенно състояние на обектите и липса на редовна здравна документация на лицата, които извършват търговия с храни.

Анализът на средната натовареност на инспекционен екип показва, че през годината средно дневно един инспекционен екип е извършил 3,8 бр. инспекции.  При извършени 72 бр. одити, средната натовареност на един одиторски екип е 14,4 одита годишно.

Пробовземането, съставянето и връчване на предписания, АУАН, провеждането на процедури по спиране реализацията на храни са изключително важни дейности по официален контрол, поради обстоятелството, че част от тях подлежат на обжалване. Те не могат да се измерят със средни стойности, обявиха от ОДБХ, след запитване от страна на ИНФОМРЕЖА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK