Започва голямото пътуване по празниците

Снимка: Infomreja.bg

Създадена е организация максимален брой пътни полицаи да подпомагат трафика идните дни.

Целта на днешната среща е да обобщим последната налична информация и да потвърдим готовността на всяка една институция за реакция при определени затруднения в движението или при възникване на кризи, обобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов след заседанието на щаба във връзка със зимната обстановка. В него участваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на транспорта и информационните технологии и съобщенията Росен Желязков,  главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски, зам.директорът на ГДНП, ст. комисар Тодор Гребенаров, началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Росен Рапчев, инж. Михаил Рашков, директор на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и проф. Христо Брънзов, ръководител на НИМХ.

Създадена е организация максимален брой служители на Пътна полиция да подпомагат трафика на 21, 26 и 28 декември, 2018 г. и 1 януари 2019 година, увери комисар Росен Рапчев. „Екипи на пътна полиция ще бъдат разположени на изходите на големите градове, както и по основните автотрасета. Те основно ще регулират, но и ще санкционират нарушителите. „В самите почивни дни усилията ще са насочени по линия на контрола за алкохол, наркотични вещества, скорост и управление на МПС от неправоспособни водачи“, допълни той. Рапчев каза още, че при очакваното влошаване на времето, е създадена организация за спиране на движението на товарните автомобили. Предвидено е и спиране на товарните автомобили, дори на места, където няма проблем с движението, за да не навлизат в съседна област, където има затруднение.

Министър Маринов призова водачите стриктно да спазват организацията на движението, знаците и полицейските разпореждания. В случай на образуване на  колони, да не предприемат изпреварвания, с които биха затруднили ситуацията, а да проявят повече толерантност и търпение. Той напомни водачите да поемат на път с пълни резервоари, заредени консумативи и топли дрехи.

Ограничения за товарните автомобили, разпоредени от АПИ:

Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника целогодишно за периода на официалните празници:последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.

Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.

Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:

• Всички автомагистрали;

• път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;

• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата“;

• път I-4 п. в. „Коритна“-Велико Търново-Шумен;

• път I-5 Русе-Велико Търново;

• път I-8 ГКПП „Калотина“-София;

• път I-9 Варна-Бургас;

• път II-18 Околовръстен път София;

• път II-99 Бургас-Царево.

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK