Безопасни ли са детските храни?

Снимка: Infomreja.bg

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е издала редица заповеди за забрана на нелоялни търговски практики при предлагането на хранителни продукти, насочени към децата. Няколко съдебни решения, които има вече по тези наши произнасяния, по-скоро показват, че сме на прав път в стремежа си да ограничим възможността и родители, и деца да бъдат заблуждавани относно стойностите и качествата на определен тип продукти за хранене на пазара. Това каза председателят Димитър Маргаритов по време на провелия се днес в Пловдив Дискусионен клуб „Детско и училищно хранене. Средиземноморска диета“.

Маргаритов подчерта, че Комисията е съпричастна с въпросите, свръзани с храните, храненето и специално с детското хранене и техните потребителски измерения. Той изрази готовността на КЗП занапред да участва все по-активно във всички възможни формати за контрол, включително където е необходимо в училищата да се влиза в лавките, складовете на училищните столове, за да се види какви продукти се използват, дали отговарят на изискванията на законодателството в сферата на потребителската защита.

„Резултатите от контрола могат да бъдат качествено различни само когато се извади пред скоби въпросът за стандартите и изискванията към определени типове продукти, в случая – за детското и ученическото хранене“, каза още председателят на КЗП. Необходим е прагматичен подпход по тези въпроси, добави той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK