10 000 души охрана разпределят по границите на ЕС

Снимка: Infomreja.bg

Евродепутатите приеха новото законодателство, което засилва Европейската агенция за гранична и брегова охрана в сряда, гарантирайки по-добра защита на външните граници на ЕС.

Промените в Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) имат за цел да разрешат съществуващите проблеми и да отговорят по-добре на настоящите нужди свързани със сигурността и миграцията.

Нов постоянен корпус с персонал от 10 000 души ще функционира до 2027 г.

Нов постоянен корпус ще бъде установен в подкрепа на страните на ЕС по места за гранични проверки и задачи, свързани с връщането на неправомерно пребиваващите лица, както и за борба с трансграничните престъпления. Стартирайки с 5 000 души оперативен персонал през 2021 г., постоянният корпус ще бъде пълноценно функциониращ през 2027 г. с персонал от 10 000 души. Корпусът ще включва и резерв за бързо реагиране при извънредни ситуации.

Постоянният корпус ще включва гранични и крайбрежни патрули, наети от Агенцията, както и командирован персонал на задължителна основа от страните на ЕС.

По-ясни процедури за връщане и сътрудничество със страни извън ЕС

Модернизираната агенция ще има възможност да оказва подкрепа за изпълнението на процедурите за връщане в държавите членки, като например идентифицира незаконно пребиваващите граждани на трети страни или помага на националните органи за издаване на документи за пътуване. Новите правила ще засилят също сътрудничеството с Европейската служба за подкрепа в областта на убежището.

Сътрудничеството със страни извън ЕС също ще бъде подсилено, като се дава възможност за нови споразумения, отвъд настоящото ограничение до съседни на ЕС държави. Зачитането на основните права и защитата на личните данни в това сътрудничество е гарантирано чрез серия от предпазни мерки. Освен това, значителен брой наблюдатели на основните права постоянно ще оценяват дали оперативните дейности на агенцията спазват основните права.

Цитат

Докладчикът Роберта Мецола (ЕНП, Малта) заяви: „Нашият ръководен принцип е да бъдем справедливи към нуждаещите се от закрила, твърди с тези, които не отговарят на условията и груби към онези, които искат да се възползват от най-уязвимите на тази планета. Гражданите го поискаха и ние изпълнихме искането им - за рекордно кратко време“.

Следващи стъпки

Промените бяха приети с 403 гласа „за“, срещу 162 гласа „против“ и 44 „въздържал се“. Текстът сега трябва да бъде официално одобрен от Съвета преди да влезе в сила.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK