Увеличиха такса смет в община Кресна

Снимка: Infomreja.bg, архив

От общината поясняват кое е наложило увеличението

Общинският съвет в Кресна днес взе трудно решение за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на цените на услуги на територията на община Кресна и по-специално за увеличение на таксата за битови отпадъци в общината.

В мотивите към предложението на кмета Николай Георгиев се казва, че последната промяна на таксата за битови отпадъци в община Кресна е направена преди 7 години - през декември 2012 г.

От администрацията в Кресна посочват, че от 2013 г. до днес общинските отчисления за обезвреждане на отпадъци на тон депониран отпадък в регионалното депо са се променили, както следва:

- За 2013 г. - 15 лв./тон (за тази сума са правени общинските разчети по Решение № 307);
- За 2014 г. - 22 лв./тон;
- За 2015 г. - 28 лв./тон;
- За 2016 г. - 36 лв./тон (първа година от мандата на г-н Николай Георгиев);
- За 2017 г. - 40 лв./тон;
- За 2018 г. - 45 лв./тон;
- За 2019 г. - 57 лв./тон;

В началото на декември Министерството на околната среда и водите предупреди българските общини за своето намерение да събира такси за депониране на неопасни отпадъци в своите депа в размер на 95 лв./тон за 2020 г.. Иначе казано, скокът спрямо 2018 г. е почти два пъти, а ако преисчислим разходите към 2013 г. за община Кресна ще получим увеличение от 630 %, поясняват от кабинета на кмета Николай Георгиев.

Наред с това, от 2013 г. досега, минималната работна заплата, която се определя с решение на правителството, е нараснала два пъти (б.а през 2013 г. е била 310 лв,. а през 2020 вече ще бъде 610 лв.). Увеличението на МРЗ води неизбежно до завишаване на общинските разходи за сметосъбиране, сметоизвозване и поддръжка на чистотата на територията на общината, защото се увеличават средствата за осигурителни вноски, здравни вноски и вноски за допълнително пенсионно осигуряване. Необходимо е да се добави, че за периода 2013 - 2020 г. цените на материалите и горивата също са се увеличили.

Ето и цялото становище на община Кресна:

"Съзнавайки своята социална отговорност и като отчита спецификата на местното развитие и финансовите възможности на населението в предишния мандат, кметът Георгиев направи всичко по силите си, за да не допусне промяна на таксата за битов отпадък. За съжаление, последните предложения на МОСВ правят абсолютно невъзможно задържането й на сегашното ниво и дори могат да доведат до сериозна финансова задлъжнялост на общината към бюджета още през следващата година.

Казано по-просто, община Кресна ще трябва да погасява новата таксата, ако изобщо може да го направи, за сметка на средствата за местно развитие, благоустройство, грижа за децата, младите хора, възрастните и т.н. В допълнение, ще трябва да бъде преосмислена (б.а отложена или забравена) и реализацията на обещаните в предизборната програма на МК "БСП за България" (АБВ) общински програми "Красива Кресна", "Здраве и дълголетие", "Грижа за всеки" и "Бъдеще за Кресна", за които просто няма да остават средства в общинския бюджет.

Нека обърнем внимание и на още един детайл, който вече беше деклариран от представителите на ПП ГЕРБ в общинския съвет. Тяхното "предложение" такса смет да се формира НЕ на база на оценката на имота, а като се вземе предвид броя на членовете на домакинството, би довело до нарастване на таксата не с 2 промила за населението, както предлага кметът, а в пъти за многодетните семейства ! Излиза, че вместо да насърчава раждаемостта на фона на демографската катастрофа и да прави всичко по силите си, за да задържа младите хора в общината, общинското ръководство ще ги наказва сурово, задето са си позволили да имат повече деца!

Българското общество познава и прилага отдавна принципа на социалната солидарност, както в областта на здравеопазването, така и в редица други сфери на обществения живот и е приело това за напълно справедливо.

Добре е също, общинските съветници от ПП ГЕРБ да бъдат по-смирени в изказванията и оценките си, защото и както е видно от написаното по-горе, промените в Наредбата за определяне и администриране на местните данъци и цени на услуги на територията на община Кресна НЕ Е следствие от приумица на кмета и съветниците от управляващото мнозинство, а неизбежна необходимост, породена от действията на Българското правителство. Ерго, нека насочат своя гняв в правилната посока! Могат също да приканят хората да си заколят прасетата и да се порадват на Коледа със своите близки ? А, забравихме, че пак по нареждане "отгоре" им ги "умъртвиха доброволно" още през лятото (б.а Какво ли стана с разследването за подхвърленото прасе в р.Струма ?)

Накрая, но не по значение, в близките дни ще се опитаме да разкажем в поредица от материали за конкретни инициативи на кмета, свързани с облекчаване и компенсиране на неизбежно налагащите се промени в таксата за битови отпадъци за жителите на община Кресна".

Вчера общинските съветници от групата на ГЕРБ в Кресна излязоха с позиция до медиите, в която обявиха, че няма да гласуват предложението на кмета от БСП Николай Георгиев за "драстично увеличение" на таксата за битови отпадъци. За жителите на Кресна кметът предлага двойно увеличение на такса смет, като тя се вдига от 3‰ на 6‰ на база данъчната оценка на имота. В останалите категории скокът също е осезаем.

Общинските съветници от ГЕРБ заявиха, че разбират необходимостта от осъвременяване на такса смет, но не и по този начин. Според тях данъкът трябва да бъде изчисляван според това от колко души се състои домакинството, а не върху оценката на имота.

„Смятането на таксата според данъчната оценка на имота не е справедливо и не отговаря на начина, по който в домакинствата се генерира смет. Самата сграда не натрупва и не изхвърля боклук – това е резултат от ежедневието на хората, които я обитават. Изчисляването на такса смет на база броя членове в домакинството е единственият начин този налог да отразява едно реално и обективно съотношение потребление/плащане, що се отнася до битовите отпадъци“, коментира Валентина Таскова, общински ръководител на ГЕРБ - Кресна и общински съветник.

Общинските съветници на ГЕРБ са категорични, че  ще продължат да алармират обществеността, когато според тях е налице нередност и некоректно отношение на кметския екип към жителите на общината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK