Без „Училищен плод” в Кюстендил

снимка: Цена Желязкова, infomreja.bg

Основните училища в Кюстендил масово няма да участват в програмата „Училищен плод” на Държавен фонд „Земеделие” към Министерство на земеделието и горите. Сред основните причини са усложнените изисквания, на които трябва да отговарят плодовете, липсата на предварително финансиране, както и ниската цена – за един плод са определени 30 стотинки.

Проверка в сайта на земеделското министерство показва, че наредбата за прилагане на схема „Училищен плод” за учебната 2011-2012 година, чийто бюджет е почти 4 милиона лева, наброява над 20 стандартни страници. Училищата-участници се задължават да водят отделна счетоводна отчетност за дейностите по програмата. Похарчените за плодове пари се връщат, като отчетите се подават във Фонд "Земеделие" за период от един до три месеца. Възстановяването става, ако след пълна проверка на документите и огледи на място от служители на фонда, експертите преценят, че училището е изпълнило изискванията по програмата.

Самото раздаване на плодовете и зеленчуците трябва задължително да става извън времето, определено за основните хранения на учениците. Сред по-нестандартните от разрешените са киви, домати и краставици. Изискванията за самите плодове са според специална директива на Европейския съюз и се отнасят до точен грамаж на всеки плод или зеленчук, който децата биха получавали.

От VI ОУ „Пайсий Хилендарски” обясниха, че са притеснени от изискванията по отношение на плодовете, както и от нереално ниската цена, на която трябва да се купуват. Схемата на финансиране също се оценява като не особено привлекателна.
Учители от II ОУ „Даскал Димитри” също коментираха идеята на „Училищен плод” като сложна и неприложима.  

От I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” коментираха, че не намират смисъл да усложняват работата си с участие в програмата. „Ние така или иначе даваме плодове на децата, заедно с основната храна. Успяваме да отделяме средства за това от нашия бюджет”, казват от училището и се присъединяват към становището, че изискванията за грамажа на плодовете са основен проблем на програмата. Настроението спрямо „Училищен плод” в училище „Св. Климент Охридски” не е по-различно.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK