Без училище в циганския квартал, седмокласниците не знаели азбуката

снимка: politika.bg, архив

IV-то ОУ „Иван Вазов” и детската градина от ромския квартал „Изток” в Кюстендил ще бъдат преместени в друга част от града, обяви на пресконференция кметът Петър Паунов, като допълни, че това е поредната стъпка, която предприема общинското ръководство в посока реформа на образователната система. Той каза още, че са водени преговори и с просветното министерство.

„Към момента в училището образователен процес почти няма, както е и в почти всички други ромски училища. За нас е безсмислено да се харчат държавни и общински средства и да се произвеждат хора, които завършвайки 7 клас, не знаят азбуката. Не смятаме да толерираме приобщаването на подобен род образователни институции към гетата”, каза Петър Паунов.

Според него подобни училища трябва наистина да станат част от образователната система. Кметът уточни, че посещаемостта в Четвърто основно училище е между 15 и 30%. „През двора на училището минават родители, коне, магарета, а по улиците има сватби, кръщенета и погребения. По подобен начин са нещата и в детската градина. За това те ще бъдат преместени в сгради в града”, заяви Петър Паунов.

Няма да се допуска присъствието на родители и външни лица. Тогава, според него, ще се разбере и реалната посещаемост на учебното заведение, тогава ще може и да се спират надбавките на родителите, чиито деца не ходят редовно на училище. Кметът посочи, че внимателно са изследвани всички детайли, предстоят разговори по темата и с Министерството на образованието, младежта и науката, както и дебати в Общинския съвет.

В момента в училището учат повече от 400 деца. Кметът не уточни, къде ще бъдат новите сгради. Децата ще бъдат извозвани с училищни автобуси до новите сгради. Реформата ще стане факт обаче от новата учебна година, като персоналът ще се запази.

 „Тези, които искат да изпращат децата си да просят, няма как да получават надбавки и да твърдят, че децата им са завършили 7 клас. При всеки един образователен курс, които се извършват на по-следващ етап хора, които са завършили 7 клас в подобно училище, не знаят азбуката, а имат шофьорски книжки, движат колите си като каруци и се блъскат на всяко кръстовище. За това реформата в образованието продължава”, каза Петър Паунов.

Председателят на читалището в махалата „Васил Левски” Сашо Кръстев изрази надежда, че реформата ще доведе до по-добро образование на ромските деца. Той също коментира, че учениците, които завършват 7-ми клас в т.нар. „ромско училище” не знаят азбуката дори.

„Освободените сгради на училището и детската градина ще бъдат ремонтирани и ще бъдат ползвани за жилища за социално слаби. Там обаче всеки ще трябва да си плаща наема и консумативите. Започваме да блъскаме и незаконните постройки в квартала. Гето в Кюстендил не трябва да има”, допълни кметът на Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK