Без Русия на зимните олимпийски игри

Снимка: Associated Press

Русия не беше допусната до зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 г. Руски спортисти ще могат да участват, но под неутрален флаг, обяви Международният олимпийски комитет (МОК), цитиран от Дневник.

За да бъдат допуснати до игрите, състезателите от Русия ще трябва да докажат, че са "чисти от допинг". Спортистите, които са били наказвани за нарушаване на антидопинговите правила, нямат право да участват в Пьончан.

Допуснатите до Сочи руснаци ще се състезават под името "Олимпийски атлети от Русия". Те ще носят екипи с това име и под олимпийския флаг. При евентуални техни победи и при появата им на церемониите по откриването и закриването на игрите ще звучи олимпийският химн вместо руския.

В допълнение на Руския олимпийски комитет е наложена глоба от 15 милиона долара. Вицепремиерът на Русия Виталий Мутко получава доживотна забрана за участие в олимпийски игри, а членът на изпълнителния комитет на МОК Александър Жуков е отстранен от поста си.

Олимпийският комитет наложи наказание на още двама руски ръководители - изпълнителния директор на организационния комитет на Сочи 2014 Дмитрий Чернишенко и Юрий Нагорнийх, който беше заместник-министър на спорта, докато начело на ведомството беше Мутко.

До решението на МОК се стигна след 17-месечно разследване, водено от бившия президент на Швейцария Самуел Шмид. Той ръководеше независима комисия, която беше натоварена със задачата да провери разкритията на бившия директор на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков за държавно спонсорирана схема за употреба, разпространение и прикриване на допинг по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.

"Резултатите не се базират само на разкритията на Родченков. Налице са научни доказателства, документи от свидетелски показания и кореспонденция", обясни Шмид на съвместна пресконференция с президента на МОК Томас Бах.

"Допинг програмата е била под властта на руското спортно министерство. Затова тогавашният спортен министър (Мутко) носи отговорност за провала на тази система", допълни 70-годишният швейцарец.

Русия ще пропусне втора поредна олимпиада след летните игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Миналата година МОК реши всяка международна федерация в отделните спортове сама да определи дали да допусне руски състезатели.

В крайна сметка до пълна забрана се стигна само за отборите по лека атлетика (с изключение на Дария Клишина) и по вдигане на тежести. Около 200 от общо 387 руски спортисти с квоти участваха в Рио 2016.

"Преди Рио нямаше възможност да изслушаме руската страна, а и тогава ставаше въпрос главно за провала на московската лаборатория. Сега говори за манипулирането на една олимпийска лаборатория. Условията тогава и сега са коренно различни", заяви Томас Бах.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK