Град Кресна празнува на 19-и октомври

Снимка: Община Кресна

В програмата е заложено богослужение от 7,30 ч.

Град Кресна празнува на 19-и октомври.

В деня, когато почитаме паметта на св. Иван Рилски, се отбелязва и празника на Кресна.

В програмата е заложено богослужение от 7,30 ч. в храм-паметник и костница "Св. Иван Рилски", заупокойна молитва в костницата на храма от 11 ч. и половин час по-късно – водосвет и благославяне на празничната трапеза.

По случай празника, кметът Николай Георгиев отправи приветствие:

В традицията да се събираме на празника на нашия град, за да се срещнем с приятели и близки, да чукнем наздравица за бъдното и да се порадваме заедно на постигнатите успехи през отминаващата година се крие силата на нашата общност ! Желанието ни да бъдем заедно, да съпреживеем успеха на другия, да видим искрицата, породена от щастието в очите му, е онова приказно вълшебство, което се ражда единствено близо до родния дом и те кара да се чувстваш обичан и желан.

Кресна, Кресна, дивна Кресна,

родена в бури и отгледана с пот!

Животът ни, Кресна, в теб е награда,

трудът ни е сладък, а пътят ни благ.

Приятели,

През годините, Празникът ни е изпълвал и със заслужена почит към предците ни - първопроходците, които превърнали малкото селце, гара Пирин, в истинско средище на търговия и комерчески дух. Те ни завещаха своето трудолюбие и пословична честност, добротворство и жажда за знание и прогрес ! За нас те са и винаги ще останат гордите и силни люде, от чиито ръце пиринската земя разцъфтявала в благоденствие и разкош.

Днес, ние, родените под знака на Пирин и Кресна, отраснали с разказите за геройствата на дедите ни в Кресненското въстание и легендите за предприемаческия дух и богобоязливост на нашите първенци, отредили празникът на всебългарския небесен покровител - преподобният Св. Йоан Рилски Чудотворец да бъде и празник на града ни, сме горди наследници на традиция, която ще пребъде!

И нека Бог и Св. Йоан Рилски Чудотворец бъде с нас до века!

Честит празник, Кресна!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK