Берлин и София подкрепят РС Македония за членство в ЕС

Снимка: МнВР

Заключенията на Съвета на ЕС нямат нищо общо с процеса на одобряване на преговорните рамки с Албания и РС Македония

България изразява съжаление, че заключенията на Съвета на ЕС по Процеса на асоцииране и стабилизиране бяха неочаквано блокирани от две държави членки без обяснение по време на днешния Съвет на ЕС "Околна среда". Готови сме да чуем притесненията, които са довели до това решение, и да продължим да полагаме усилия за постигане на консенсус по разширяването.

България даде своето одобрение за заключенията на Съвета по време на заседанието на КОРЕПЕР II, проведено на 16 декември, по време на което бе постигнат консенсус от Германското председателство. В заключенията, по настояване на България, бе добавено изречение за важността на договорите на Република Северна Македония с България и Гърция, както и че тяхното прилагане ще доведе до край на всички претенции, основани на грешно интерпретиране на историята. По време на заседанието заключенията бяха одобрени от всички.

Ветото над заключенията на Съвета рискува да подкопае доверието в ЕС и препятства ЕС да изпрати тъй необходимите сигнали до Западните Балкани, за да стимулира извършването на необходимите реформи, които страните, желаещи да се присъединят, трябва да предприемат.

Като една от държавите членки, подкрепящи разширяването, България би искала да окуражи Съвета да подходи конструктивно в настоящата ситуация, за да стане възможно приемането на заключенията по време на сегашното Председателство на Съвета на ЕС.

От МнВР утичняват: Заключенията на Съвета на ЕС по разширяването нямат нищо общо с процеса на одобряване на преговорните рамки с Република Албания и Република Северна Македония. България изразява одобрение за преговорната рамка за Албания, и приветства предоставеното допълнително време за подобряване на рамката за Република Северна Македония.

От правителствената пресслужба пък съобщиха, че министър-председателят Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел, както и техните екипи, осъществяват регулярна комуникация по всички теми от взаимен интерес. Както премиерът Борисов, така и канцлерът Меркел, са заинтересовани от намирането на решение по този въпрос. Усилията на българската страна винаги са били и продължават да бъдат насочени към постигането на диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси с Република Северна Македония, но за целта това трябва да се желае и изпълнява от двете страни. България среща пълно разбиране за тези нейни усилия от страна на партньорите й в ЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK