Съдят шофьор на камион, отнел живота на пешеходец от Кресна

Снимка: Infomreja.bg

 Р. Зиновиев е изправен на подсъдимата скамейка по обвинение на Окръжна прокуратура – Благоевград.

Обвиняемият Зиновиев работил като шофьор във фирма в Перник. На 12.01.2017 г. той управлявал товарен автомобил „Мерцедес“. След натоварването му със скрап в Петрич, той се връщал обратно към Перник. Около 15:20 ч. управляваният от Зиновиев автомобил се движил в центъра на Кресна със скорост около 40 км/ч., наближавайки кръстовище. Пътят бил прав и равен, а асфалтова настилка – мокра, но почистена от снега.

По същото време пешеходецът С.Ю. (на 75 години), придвижващ се с бастун, пресичал по пешеходна пътека, непосредствено преди жп прелеза. В този момент товарният автомобил се намирал на разстояние от около 71 м. от преминаващия мъж. Въпреки че имал обективна възможност да възприеме навлизането му на платното за движение, водачът не предприел своевременно аварийно спиране на автомобила в своята лента. Вместо това той решил да заобиколи пешеходеца от лявата му страна и навлязал в насрещната лента, без да има необходимост от извършване на такава маневра.

Възрастният мъж изминал разстояние от 3,6 – 3,7 м. по пешеходната пътека, когато Зиновиев предприел аварийно спиране, но не успял да спре камиона, в резултат на което пешеходецът бил ударен с лявата част на предната му броня.

След удара товарният автомобил спрял, а обвиняемият веднага слязъл и отишъл при лежащия на платното пострадал С. Ю. Краката му и част от тялото му се намирали под предната броня на автомобила, в близост до предна лява гума.

За пътнотранспортното произшествие веднага бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. Пострадалият поради тежкото си състояние още същия ден бил транспортиран в София, където вследствие на получените травматични увреждания починал на 31.01.2017 г.

От изготвената на досъдебното производство химическа експертиза се установява, че в кръвната проба, иззета от Зиновиев, не се доказва наличието на етилов алкохол.

Становището на експертите е, че водачът е имал техническа възможност при скорост на движение от 40 км/ч на управляваното от него ППС да спре и да предотврати трагичния инцидент, ако не е допуснал закъснение в реакцията си по предприемане на аварийно спиране. От значение се е оказало и отклоняването посоката на движение на автомобила наляво и напускането на неговата лента за движение.

Зиновиев се движил с несъобразена за пътната обстановка скорост без да отчита, че е навлязъл в район с изключително интензивно движение на превозни средства и пешеходци, предвид обстоятелството, че в този район е първостепенният път Е-79, който се явява и международен път.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK