Белоглав лешояд - атракция за жителите на село Черниче и преминаващите по Е-79

Снимки: ФДФФ

Белоглав лешояд, пуснат в Кресненския пролом преди два месеца, забавлява жителите на село Черниче и пътуващите по главен път Е-79. Лешоядът пребивава предимно по крайпътни дървета и покривите на къщите, а респектиращият размер на птицата буди удивление сред местното население. Последно тя беше наблюдавана кацнала на покрива на бившето училище в Черниче, след което предпочете терасата на общински съветник от община Симитли.

Лешоядът със синя крилометка с номер 45 е транспортиран преди година от Испания за проекта в Кресненския пролом. Престоял е в адаптационна клетка (волиера) в района, но избира да излезе от нея в неподходящия зимен сезон. В комбинация с неопитността на птицата и липса на вятър и термики през декември и януари, тя бързо пада ниско в пролома и не успява да набере височина, за да се присъедини към колонията от 50 лешояда. Хранена е от местни фермери и от екипа на Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ) и бързо става атракция за хората.

По същите причини, преди три години белоглав лешояд с номер Х престоя два месеца на земята в района на езерото Керкини в Гърция, а после се премести в Рупите. Пролетният сезон стимулира хормонално птицата, която събра сили и се върна в Кресненския пролом.

Реинтродуцираните белоглави лешояди в Кресненския пролом ни изненадват с все по-успешната си адаптация. Родени някога в Испания и Франция, днес пуснатите птици се държат сякаш именно дефилето е техния роден дом.

Тежките зимни условия възпрепятстват подхранването на лешоядите, като дълбокият сняг пречи на транспортирането на животински трупове с автомобил до „ресторантите“ за лешояди. Единствено конският впряг с каруца успя да достави храна за птиците в района на село Ракитна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK