Искат и държавните чиновници на почиват на 21 март. Инспекцията по труда в Кюстендил с проверки за тези, които ще работят

Снимка: Infomreja.bg

Официалният празник и неприсъствен ден за Кюстендил 21-март, да е почивен и за служителите на държавните служби и звена на тeриторията на общината. Такова писмо е изпратил до ръководителите на тези структури  областният управител Виктор Янев.

Към писмото си областинят управител приложил и становище на Министерството на труда и социалната политика. Това, че  кметът на всеки град може да определи за неработни и неприсъствени до 3 дни на територията на една община за година, с решение на ОбС и съгласувано с областния управител.

Цялата тази процедура по случая вече е направена.  По думите на областния управител няма причини или съображения от страна на ръководителите на териториалните звена да не пуснат своите работници в такъв неприсъствен и неработещ ден, за да могат всички да се радват на празника. 

Законът го позволява. Иначе се получава така, че учениците не са в училище, учителите обаче са на работа.

Омбудсманът на общината Васил Иванов също работи от месеци по казуса.  

От Инспекцията по труда в Кюстендил ще направят проверки за положения труд в този ден, като за положен труд в празнични дни, за което следва заплащането да бъде в увеличен размер. Това поясни началникът на дирекцията инж. Валентин Златински. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK