Белица поема ролята на “посланик на малките планински общини в ЕС”

Снимки: Община Белица

Община Белица поема ролята на “посланик на малките планински общини в ЕС” с проекта си „Зимен празник-Белица-Семково 2018“, одобрен по грантова схема на Националното сдружение на общините „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”. 

С организираната дискусия на 18. февруари в лекционната зала на хотел „Бор“, разположен в планинския курорт „Семково“, общината насочва вниманието към създаване на модел за бъдещо общо третиране на планинските региони и възможностите за социално-икономическото им развитие с обща законодателна рамка и специфично финансиране. 

По покана на кмета на община Белица - Радослав Ревански, на 18. февруари от 10.00 ч. един час преди официалното откриване на "Зимен празник- Белица – Семково", вицепрезидентът Илияна Йотова официално ще открие публичната дискусия с темата „Планините – неоцененото богатство на Европа”.

В качеството й на български Европейски депутат, Илияна Йотова е основен докладчик по планинските региони в Комисията по регионално развитие в ЕП за развитието на малките планински региони и осигуряване на допълнителни целеви инвестиции в планините на ЕС.

В публичната дискусия проф. дтн инж. Георги Михов, ректор на Технически университет – София, ще говори за „ Приносът на академичната общност за развитието на планинския курорт „Семково”.

За участие в дискусията с тема „Планините-неоцененото богатство на Европа“ кметът на общината е изпратил писма до всички Европейски депутати - национално представени в Европейския парламент за участие в дискусията. Между тях са и Комисар Мария Габриел, Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Лиляна Павлова - министъра на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, Сдружение „Пирински туристически форум“ - Симана Марковска и др.

Друга важна част от посланията на община Белица са да се ограничи обезлюдяването на планинските райони с развитие на икономиката и осигуряване на работни места, да се работи за съхраняване на околната среда. Община Белица ще настоява собствеността на земята в границите на курорта „Семково“ да премине в ръцете на общината за осъществяване на целите на плана за управление на планинския курорт, свързан с неговото развитие. Ще търси възможност за отпускане на пари от ЕС в други фондове и програми, да има целево финансиране за планинските региони и парите за тях да не могат да се трансформират за други направления. 

В курорта Община Белица ще представи културно-историческото и природно богатство на Белица. Ще представи спортния дух, талант и творчески потенциал на академичната общност и младите хора на община Белица. Ще представи фолклорното богатство на Пиринския край и гост изпълнителите от община Македонска Каменица. 

С дейностите в изпълнение на проекта община Белица цели да доближи до гражданите основните теми, свързани с развитието на туризма, който е важен сектор и за малките планински общини. Да създаде възможности за активизиране на туризма, културното сътрудничество и диалог с настоящи и бъдещи организации на национално и европейско равнище чрез бъдещи инициативи и участието им всяка година в „Зимен празник Белица – Семково”. Предвидени са информационни кампании и публични дискусии с тема „Бялата книга за бъдещето на Европа” с лектор Красимира Хаджикосева от Европейски информационен център "Europe Direct” – Благоевград, изложба от детски рисунки, посветена на българското председателство на Съвета на ЕС, презентации „10 години България в Европейския съюз – ползите за хората от община Белица”, представящи реализирани значими проекти и инициативи. 

Местните власти имат изключително важно място при провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС. Включването на инициативата на посланик на малките планински общини ще спомогне за превръщане на председателството в национална кауза, а посланията на България и Белица да бъдат формулирани и припознати от българските граждани и гражданите на ЕС – в това са убедени кметът на община Белица и водената от него общинска администрация и Народно читалище „Георги Тодоров-1885“ – партньор в проекта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK