Белица почете 24-и май с празнична манифестация и богата културна програма

Снимки: НЧ "Георги Тодоров-1885" - Белица

С празнична манифестация и богата културна програма Белица отпразнува 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската азбука.

Организираното шествие премина през главните улици на Белица, закичени с националния трибагреник, специално подготвени от община Белица.

В тържествената манифестация се включиха кметът на Община Белица Радослав Ревански, председателят на ОбС – Белица и цялата общинска администрация, учители и ученици от СУ ”Св. св. Кирил и Методий”, Гимназия „Никола Вапцаров”, културни и читалищни деятели от Белица и общината, учители ветерани, представители на местни политически партии и граждани на Белица.

В словото си кметът Радослав Ревански изрази уважението си към съвременните просветители - представителите на българската култура, наука, образование и изкуство с думите:

"Мили хора, 24 май е ден на заслужено национално самочувствие. Ден, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на славянските първоучители - светите братя Кирил и Методий. Ден, в който всички ние вървим в една посока, след величествения и могъщ химн на България и българското слово. Искрено ви желая здраве, вдъхновение и все така да поддържате жив духа на българското образование и духовния живот в община Белица. Вашият принос за израстването на българските деца е от огромно значение и вие винаги сте го доказвали”.

Кулминация в празника бе връчването на грамота от община Белица на учителката Мария Банкова, която на 25 май навършва 80 години и за значимия и принос в българското образование и духовно развитие на Белица.

Юбилейната грамота, връчена лично от кмета на общината, силно развълнува учителката – ветеран, която бе приятно изненадана. Цветя за г-жа Банкова бяха поднесени от читалище „Георги Тодоров-1885” за дългогодишната й творческа дейност на попрището читалище, която още от 1957 г. активно участва в театралната група, в ансамбъла за народни песни и танци, организира и ръководи учителския хор към читалището.

Поздравителна картичка и цветя от Англия, Мария Банкова получи и от бившата си ученичка Анна Чонкова. Празникът завърши с богата, добре подбрана културна програма, поднесена от СУ ”Св. св. Кирил и Методий” - град Белица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK