Белица избира самодейци за участие в "Пирин пее"

Оркестърът при читалището в Белица, снимки: Читалище "Георги Тодоров-1885" - Белица

Общински преглед на художествената самодейност под надслов "От извора на българската самобитност" ще се проведе тази неделя от 11 часа в центъра на Белица.

Участие ще вземат самодейни творчески групи и състави от пет населени места на територията на общината. Най-добрите от тях ще участват в ХІV Събор на народното творчество "Пирин пее", който ще се проведе на 2 и 3 август сред впечатляващата природа на поляните в местността "Предел".

Традиционно съборът се посвещава на 111 г. от Илинденско-Преображенското въстание и 136 г. от Кресненско-Разложкото въстание.

По инициатива на Областна администрация-Благоевград съботната вечер /извън състезателната програма/ тази година е част от всенародните прояви по повод 1000 години от битката между войските на цар Самуил и византийския император Василий II през 1014 г. в Ключката клисура и смъртта на цар Самуил.

За добрата подготовка и успешното представяне на самодейните творчески колективи от община Белица на „Пирин пее" специално жури ще следи за автентичност на песента, автентичност на костюма, сценично поведение, самобитност на обичая и музикалния инструмент.

Очаква се в прегледа участие да вземат мъжки и женски певчески групи, сола и дуети, групи за местни обреди и обичаи. Ще има и оркестрово и акапелно изпълнение.

Общинският преглед се организира със съдействието на кмета Ибрахим Палев и със средства от общинския бюджет.

За всички участници Община Белица е подготвила грамоти.


 

Малките самодейци от Белица
Група за местни обичаи - Белица
Оркестърът при читалището в Белица, снимки: Читалище "Георги Тодоров-1885" - Белица

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK