Белгия затвори границата с Франция

Снимка: Reuters

Белгия изпрати 300 полицаи на границата с Франция, възстановявайки граничния контрол по шенгенската граница, за да се предпази от миграционна вълна от Запад.

Вътрешният министър Ян Янбон съобщи, че извънредната мярка се взема заради очакването 3000-4000 души да се насочат към Белгия от бежанския лагер във френското пристанище Кале. Очаква се днес френските власти да вземат решение за разтурване на импровизираното палатково селище, известно като „Джунглата“. 

На белгийските полицаи е разпоредено да не допускат в страната лица без документи за самоличност. Белгийската телевизия VTM показа полицейски патрули в рейсовете на градския транспорт и във влаковете да проверяват паспортите. Лицата с нередовни документи ще бъдат откарвани на границата с Франция, съобщи министърът.

Властите се опасяват, че бежанците ще се опитат да си проправят път към Великобритания през белгийските пристанища, като междувременно организират втора „джунгла“ на тяхна територия.

„Не сме затворили границата. Свидетели сме на феномен, който ни тревожи и вземаме мерки срещу появата в Белгия на лагер като този в Кале“, коментира министър Ямбон.

Според медиите обаче Белгия е информирала официално Европейската комисия за възстановяването на граничните проверки, както го изискват шенгенските правила.

Междувременно утре по бежанската тема в Брюксел се събират вътрешните министри от ЕС. Те са поканили и турския си колега Ефкан Ала Мет в навечерието на насрочената идната седмица среща на върха ЕС-Турция, която трябва да обсъди защо Анкара не изпълнява ангажимента си да пресече трафика с лодки през Егейско море. 

Европейската комисия и Холандското председателство на Европейския съвет изразиха вчера загриженост от ситуацията в Гърция и в Западните Балкани, след като Австрия започна да изпълнява плана за пропускане на само 3200 души през територията си и обработката на 80 молби за убежище. Македония също ограничи достъпа на сирийци през границата си с Гърция и спря да пропуска афганистанци. Според европейските институции това ще влоши ситуацията в Гърция, която няма да може да се справи с прииждащите ежедневно на егейските ѝ острови.

Днес във Виена се събират представители на Албания, Босна, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения, които да обсъждат общи мерки за справяне с наплива, който не секва. На срещата не е поканена Гърция, нито представители на европейските институции.

Холандското председателство на ЕС съобщи, че преди срещата на вътрешните министри от ЕС в четвъртък ще има закуска с държавите от Балканския маршрут, в която ще участват Германия, Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия, Македония, Гърция, върховният представител на ООН за бежанците, както и европейските институции. Български дипломатически представител увери, че страната ни също има покана и ще се включи в дебата, независимо че не е посочена в информацията на председателството на ЕС. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK