Бедствено положение в Смолян заради огромен пожар

Снимка: Булфото

Бедствено положение е обявено в Смолян, след като над града гори огромен пожар, съобщава Dnes.bg. Запалила се е около 200 декара борова гора. Огнищата са няколко, като едно от тях е само на няколкостотин метра от крайните къщи на квартал "Райково".

Два хеликоптера, екипи на "Пожарна безопасност", на горските стопанства, десетки доброволци, служители на военното поделение в града участват в потушаването на огъня, информира областният управител Недялко Славов. Според него опасенията от разрастване на огнената стихия са свързани с това, че пожарът е в близост до подстанцията на НЕК, до пожароопасни обекти и до населени места.

Сигналът за разразилия се горски пожар е получен в късния следобед. По първоначална информация огънят се е разпрострял върху територия, попадаща в землищата на Смолян и съседните села Писаница и Хасовица. Дим от горския пожар се вижда в района между кварталите "Райково" и "Устово", в който има бензиностанция.

На този етап не се налага евакуация на населението. Прави се всичко необходимо да се локализира огънят и да не се стигне до по сериозни последствия.

Двата вертолета са от състава на Военновъздушните сили. Екипажите са от 24-та вертолетна авиобаза – Крумово. Зареждането им с вода се извършва от микроязовир до с. Езерово, съобщават от Министерството на отбраната.

Командири на екипажите на двата вертолета Ми – 17 са майор Йордан Йорданов и подполковник Димитър Павлов. В състава на екипажа на един от вертолетите е включен като координатор инспектор Цветан Стоилков от структурата на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Повече от 80 горски служители са се включили в локализирането на пожара край смолянския квартал “Райково”, съобщиха от МЗХ.

Огънят е обхванал четиридесетгодишна гора предимно от черен бор. Културите са залесявани с цел предотвратяване на ерозия. Към момента огънят е локализиран и е преминал в низов. По първоначални данни пожарът е възникнал от небрежност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK