БДЗП клон Гоце Делчев с участие в картирането на гнездящите за второто издание на Атласа

Снимка: Личен архив

Българското дружество за защита на птиците, клон Гоце Делчев участва в картирането на гнездящите за второто издание на Атласа.

Това съобщи председателят на Българско дружество за защита на птиците - клон Гоце Делчев, Димитър Попов.

Той обяви още, че през следващите дни предстои да бъде сформиран екип като желаещите участници могат да получат подробности за маршрутите и начина на събиране на информация за гнездящите видове птици от него на следните телефони 0889508504, 0878482785 и 0898936696.

За  „ИНФАМРЕЖА”  Димитъп Попов, заяви че клона на БЗДП - Гоце Делчев ще вземе участие в предстоящото изготвяне на второ издание на Атласа на гнездящите птици в Европа и че това е една от най-мащабните инициативи за картиране на биологичното разнообразие на Стария континент, което ще обхване повече от 600 вида птици в над 50 държави.

Необходимостта от изготвянето на нов атлас е провокирано от редицата изменения в околната среда през последните 30 години, сред които са измененията в климата, начинът на използване на земята и химизацията в селското стопанство, които в различна степен са засегнали популациите на птиците в Европа.

Сред основните цели на проекта са създаване на актуални карти на разпространението на видовете птици, оценка на численостите, изобилието, регистриране на изменения във видовия състав в различните региони на континента.

Димитър Попов подчерта, че координатор на картирането за България е БДЗП (Българско дружество за защита на птиците), чиято основна мрежа в страната през този гнездови сезон ще участва в събирането на подробна информация за гнездящите видове птици. Проучването ще се провежда през цялата година, но основно то ще обхване периода април - юни.

През 2016 г. БДЗП ще организира и полеви проучвания на гнездящите птици във всички 63 квадрата от 50-километровта мрежа, попадащи на територията на България, допълни още председателят на клона на БЗДП в Гоце Делчев, Димитър Попов.

 

КОМЕНТАРИ

гугутка12:01 - 05.05.2016
Това момче вече не ги ли преброи тия пилета та през месец едно и също
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK