От ОДМВР – Перник, съветват как да шофираме през лятото

Снимка: Infomreja.bg

Сънят е от ключово значение преди потегляне на път

Лятото е в разгара си, а заедно с него започват отпуските, пътуванията и разходките до нови места. Често хората избират удобството да пътуват със собствените си автомобили. Точно затова трябва да знаете някои полезни и лесни съвети, които ще Ви спестят проблеми с колата и които биха развалили почивката Ви.

Проверете внимателно налягането на гумите на колата, маслото и водата  преди пътуването. Напомпвайте летните гуми с азот, за да елиминирате температурните разлики, които се получават вследствие от високата температура на асфалта и въздуха. Проверете за малки цепнатини, които подсказват, че гумата трябва да се смени. Задължително е да имате резервна гума. Уверете се, че всяка гума има достатъчно налягане. Проверете и за евентуално износване.

Сънят е от ключово значение преди да потеглите на път. Трябва да се сте отпочинали и готови да се фокусирате върху шофирането през следващите часове. Заради преумора и недоспиване стават много катастрофи с тежки последици. При преумора в лятната жега спирайте по-често за почивка на безопасно сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути. Бъдете винаги нащрек и бдителни, когато шофирате през лятото и сте в състояние да се унесете и изпаднете в полусъзнание вследствие на жегата.

Не потегляйте на път непосредствено след обилно хранене – ще Ви споходи опасна сънливост. Заредете се с повечко питейна вода, отколкото мислите, че ще Ви бъде необходима.

Убедете се, че мобилният ви телефон е добре зареден и че сте записани в някоя фирма за пътна помощ. Ако колата се счупи насред нищото, ще можете да разчитате единствено на телефона си и на тази пътна помощ.

По време на самото пътуване безопасността е от първостепенно значение. Поставяйте винаги предпазните колани, а децата да пътуват в детски столчета и седалки. Много шофьори и спътниците им загиват при пътни катастрофи заради непоставен предпазен колан. Това животоспасяващо средство намалява смъртните случаи и тежките травми с близо 30 процента. Ако имате малко дете, непременно се сдобийте със специална детска седалка с колани, която се закрепва на облегалката отзад. Законът задължава пътниците и на задните седалки в автомобилите да поставят коланите при всяко пътуване. Изисквайте пътуващите във Вашия автомобил да поставят коланите в интерес на собствената сигурност.

Домашните любимци не трябва да се движат свободно в колата. Всички пътници в колата са застрашени при неочаквано спиране или маневра. Ето защо домашните любимци трябва да бъдат подсигурени със специален колан или добре вентилирана седалка за кола.

За да не отклоните вниманието си, не се колебайте и помолете спътниците си по време на пътуването по възможност да не Ви говорят и разсейват.

В случай на потенциална “пътна ярост” запазете хладнокръвие. Лятно време, когато повече хора са на път и жегата предизвиква възбуда, такива случаи са доста. Избягвайте ненужни проблеми по пътя, за да се осигури безопасно и щастливо пътуване.

 Винаги, когато тръгвате на път с автомобила си, шофирайте отговорно. Съобразявайте скоростта с интензивността на движението, не се амбицирайте и не се впускайте в безсмислено състезание с онези, които Ви изпреварват. Бъдете особено предпазливи към деца, юноши, възрастни на велосипеди, каруцари, мотоциклетисти и мотопедисти. 

        

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK