БДЖ в ефективна безсрочна стачка от 8 до 16 часа

снимка: МТИТС, архив

Започна железничарската стачка в страната. Общо 45 от общо 75 влака са спрени до 9 часа, съобщиха от ръководството на БДЖ. Очаква се от 8 до 16 часа 186 влака в страната да спрат да се движат. В няколко града обаче протестът е символичен. Спрени са влаковете от Централна гара в София, в Горна Оряховица и Пловдив. В Бургас и Благоевград стачката е символична, а в Добрич и Търговище служителите на БДЖ не протестират.

Генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” Милчо Ламбрев заяви, че има информация за 10 от общо 300 гари, където дежурните ръководители създават проблеми, тъй като подкрепят стачката.

На столичната Централна гара се събраха стотици служители на БДЖ, които носят синдикалните знамена на КНСБ и КТ "Подкрепа", предаде "Фокус". Стачкуващите минаха по пероните на гарата, скандирайки "искаме железница", "оставка", „стачка” и „страхливци” по адрес на ръководството на дружеството.

Първият влак, който трябваше да тръгне по разписание в 8.10 ч. от Централната гара в София за Кюстендил, остана на перона. Не са тръгнали три влака от Горна Оряховица. В Перник в 8.05 ч. бе спрян влакът от Кулата за София по решение на началник влака, който стачкува. 20 минути по-късно композиция от Перник за София обаче отпътува.
Четири влака са спрени на жп гарата в Пловдив, включително международния влак от Истанбул, съобщи Дарик радио. Пътници за Белград изразиха възмущението си че не са били предупредени, съобщи БНР.

Около 80 души се събраха на жп гарата във Варна, съобщи "Фокус".
Влакът по линията Варна-Русе потегли по разписание от гарата във Варна в 9.15 часа с няколко пътника, съобщи БТА. Влакът Добрич - Варна пристигна също по разписание малко преди 9 часа също с няколко пътника.

В Бургас стачката е символична. Натискът върху хората от снощи и тази сутрин обаче е оказал влияние на решението им и те са се отказали да протестират, заяви Иван Стоянов, синдикален лидер в БДЖ-Бургас. Символично стачкуват и служителите на компанията в Благоевград. В Кюстендил на перона са излезли около 30 железничари. Преди 8 ч. от гарата са отпътували два влака.

На жп гарата в Търговище обаче работният ден върви нормално и всички служители са местата си и изпълняват задълженията си, предаде БГНЕС.
Железничарите в Добрич също не стачкуват и на гарата няма спрели влакове.
На гарата в Септември протестират само 4-5 души, които работят като ревизор-вагони.

В Ямбол някои влакове потеглиха, други - не, съобщи БНР. Там няма яснота кои влакове ще се движат и кои няма.

Бързият влак от Лом за София пък бе спрян точно в 8 ч. на гара Мездра. Там работниците на смяна започнаха стачката, като по-късно към тях се присъединиха и техни колеги, които не са на работа. Повечето железничари във Видинско и Монтанско обаче не стачкуват.

На Централната жп гара в Русе е спрян пътническият влак от Самуил за Горна Оряховица. Той трябваше да замине в 8 часа, но остана на първи коловоз, тъй като превозната бригада от двама кондуктори и началник влак стачкуват ефективно. На русенската гара те бяха подкрепени около 30 техни колеги, които днес по график не са на работа.

По данни от стачния комитет в Плевен днес в протеста са се включили около 30 на сто от железничарите. Няколко десетки от тях са се събрали на перона на жп гарата в Плевен. След 9 ч. обаче въпреки стачката на гарата пристигнаха два влака - от Левски и Черквица.

Все още не е ясно по места кои и колко влакове ще бъдат спрени през деня, в страната, като според ръководството на компанията максимумът влакове, който може да бъде спрян, е около 30–40. Според синдикатите обаче само в ключовата гара Горна Оряховица ще бъдат спрени между 21 и 25 влака.

Трябва да предупредим директора на Националната компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) Милчо Ламбрев, че ако продължава с опитите за локаут, ще си има сериозни проблеми още днес, заяви пред журналисти Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.
Синдикатите разполагат с информация, че на много места в страната са сменени хората, които днес трябваше да бъдат по график на смяна "ръководител движение" вероятно с намерение или с надежда да се осуетят стачните действия.

Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев заяви пред журналисти на Централна гара в София, че стачкуващите служители няма да бъдат уволнени, предаде “Фокус”. По думите на Недев, за да бъдат уволнени, трябва да се докаже, че стачката е незаконна. Той заяви, че ръководството на БДЖ още няма позиция по въпроса дали ще подава иск за обявяване на стачните действия за незаконни.
Недев предположи, че днес ще бъде възстановен диалогът със стачните комитети на места.

По думите на директора на БДЖ няма как да прогнозира какво ще се случи, ако стачката в железницата продължи по-дълго. Ако, обаче нещата вървят както са заложени като времетраене и структура на стачката, не би трябвало да се отрази по кой знае какъв начин, добави той.

Условието за край на стачката, което се поставя от синдикалните лидери в железниците, е подписване на колективен трудов договор, който да гарантира трудовите права на работниците. Синдикатите са и против обявеното съкращаване на 2000 души от системата и спирането на 150 влака.

Отстъпването от тези мерки за БДЖ означава фалит и по мерките не може да има предоговаряне, смята Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ". /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK