Бдението на студентите се превърна в протест. Община Благоевград е на прицел

Снимка: Infomreja.bg

В 7 часа тази сутрин на мястото, където бе прегазена 19-годишната Фатиме от Дагоново, се превърна в средище на студентския дух.

Колеги на загиналата от ЮЗУ и граждани направиха жива верига. Посрещна ги кметът на община Благоевград Атанас Камбитов.

40-минутен мирен протест проведоха младежите на ул. „Славянска“. Вълната от недоволни и съпричастни се понесе към сградата на общината. На всяка пешеходна пътека из града, през която преминаха студентите, всички падаха на колене в едноминутно мълчание.

Входът на общината бе блокиран, а след 15 мин. излезе и самият кмет, който покани студентите на разговор в зала „22. септември“. Те категорично отказаха.

Разговор се осъществи пред входа на благоевградската община.

В подкрепа на студентите беше и зам.-ректорът проф. д-р Антони Стоилов.

Какво може да направи общината за да обезопаси улиците, беше първият журналистически въпрос към кмета Камбитов още на ул. „Славянска“.

Говорим за дисциплина на пътя, колкото до отговорността на общината, наше задължение е да има изградена улична инфраструктура, пътна настилка, хоризонтална и вертикална маркировка, осветление. Всичко това е налице, но трябва да се спазват правилата. Само за тази година е положена над 18 000 кв. м. пътна маркировка, намеренията са догодина да сложим и релефна такава. Относно случилото се-много нелеп инцидент, няма как да не сме тъжни и ядосани. Виждам младите хора, но може би трябва да си зададем въпроса всички ние какво правим по пътищата и като пешеходци, и като водачи на МПС-та. Всеки ден сме свидетели на нередности.

Относно поредицата инциденти, случили се със студенти в областния град-наръганото момче преди месец пред Малдежки дом, побойща в дискотеките, към настояще блъснатото момиче, кметът Камбитов каза, че е несериозно Благоевград да се нарече опасен студентски град. За съжаление обаче се случват и подобни неща. Трябва да си направим изводите, но както обикновено изводите ги правим точно след подобни трагедии. Нека бъдем по-внимателни! Ако спазваме правилата в живота, а не само когато се движим на пътя, нещата ще изглеждат по-други. Нека започнем първо от себе си, призова градоначалникът. Проблемът на всички нас е в начина на мислене. Аз съм далеч от мисълта да кажа, че общината е перфектна, има какво да се прави, но специално по отношение на пътна настилка, светофари и знаци смятам, че се справяме много добре. Още повече, че ние имаме план периодично в такива неврологични зони да възобновяваме маркировката, но трябва да започнем от себе си, допълни Камбитов.

Искането на студентите е да се изгради светофар. Това бе апелът още при снощното бдение. Светофарна уредба няма да реши проблема. Сигурен съм! Това се съгласува с КАТ. Не е проблем да изградим такава, но тогава движението ще се затрудни още повече. Имаше искания и за кръгово кръстовище. Няма как да бъде изградено, защото този клас клас улици има определени изисквания за радиус на кръга. Още повече, че в едната страна на улицата има наклон, така, че кръгово кръстовище чист технически не може да съществува, отговори Камбитов.

Аз съм поддръжник на синята зона. Знаете, че повечето общински съветници, които живеят даже в този квартал, са против това нещо, но мисля, че зоната е най-доброто, което имаме и създаваме някакъв ред. Зоната тук около общежитията не е синя, ние нямаме право да репатрираме автомобилите, каза Камнитов. Въпреки това кметът подчерта, че до знака „Паркирането забранено“ е поставена табела, указваща, че всеки нарушител ще бъде вдигнат от паяк. Тази табела е фиктивна, за да всява респект у водачите, да има контрол, който оказва се не плаши никого.

„Моето мнение е, че КАТ си върши работата, но КАТ няма необходимия брой хора и патрули, за да покрият целия град. Това е истината. Ако погледнете, тук съм от 6.30 ч., повечето хора паркират непозволено, несъобразявайки се с пътната маркировка. Това го казвам не случайно, защото включително и аз сутринта спрях неправомерно. Затова казва, че трябва да започнем отговорно да спазваме правилата, защото ако го правим, ще избегнем това, което вчера се случи. 47 пътни инцидента има в Благоевград, 20 от които са с пешеходци-това говори само за едно, неспазване на правилата, нищо друго. „

Относно легналите полицаи, кметът уточни, че движението ще се затрудни максимално, защото ще трябва да се сложат четири такива. За искане от страна на живущите в квартала да се затвори улицата и тя да се превърне е пешеходна, Камбитов беше категоричен, че подобно нещо няма как да стане. Ул. „Славянска“, която се свързва с „Иван Михаилов“, е главна пътна артерия, през която редовно минават и всички коли на спешна помощ, пожарна и полиция за да излязат от града. Затварянето на улицата буквално ще блокира града.

Вървейки по „Славянска“ в посока МБАЛ-Благоевград, пешеходците се сблъскват и с още един проблем-липсата на тротоар от дясната страна на улицата. Това е така, заради изградена подпорна стена, която възпрепятства изграждането на тротоар.

Точно срещу тази стена има търговски обект, който заема доста голяма част от пространството, определено за преминаване на пешеходците. Кметът обеща пред студентите, че проверка ще бъде разпредена.

От друга страна, ако погледнете, тротоарите са изградени, има маркировка, която само трябва да се спазва, отново каза благоевградският кмет.

Ако сложим пешеходен светофар, улицата я затваряме, каза първоначално Камбитов на тазсутрешното бдение,като допълни, че с пешеходен светофар и интензивния трафик директно се затваря "Славянска". При блокадата на общината и разговора със студенти и граждани, кметът обеща, че след Нова година, в рамките на дни ще бъде изграден светофар.

Другите две обещания са свързани с подновяването на маркировката и поставяне на т.нар. „шумяща“, което ще се случи още днес или най-късно утре. Ще бъдат поставени и легнали полицаи до седмица с цел намаляване на скоростта на колите. Това бе поискан от граждани и студенти, които сигнализираха за непрестанни среднощни гонки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK