Бави се работата по изграждане на депо за отпадъци в Дупница

Петър Паунов, снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Кюстендил ще търси самостоятелно решение и начини за инвестиране в нов проект за депо на територията на общината, ако до 2,3 месеца не бъде взето решение за депото за отпадъци в Дупница. Това съобщи кметът на общината Петър Паунов, който е и председател на сдружението „Рила Еко” за изграждане на завода за преработка на отпадъци в Дупница, в което влизат освен дупнишката и кюстендилската общини, и Сапарева баня, Бобов дол, Невестино и Трекляно.

„Търсят се възможности за следващото кандидатстване за средства, времето минава и струва пари. При необходимост ще търсим и инвеститор за Кюстендил”, поясни кмета. Община Кюстендил ще се наложи да плаща 700 000 лева заради липса на депо, а следващата година санкцията ще бъде милион и половина.

"Тази такса ще се увеличава всяка година. Ние искаме максимално бързо да се работи по изграждането на депо. В Дупница, колегите не са съгласни с предложението на предишния кмет и Общински съвет, за завод за боклук и ще търсят вариант за изграждане на депо", заяви Паунов.

Кметът обясни, е на среща при вр.и.дл. областен управител между кметове на общините и депутати е обсъждан въпросът за депото. Новата дупнишка администрация търси решения за кандидатстване по оперативна програма. Идеята е за депо в Дупница, с претоварена площадка в Кюстендил. Бъдещото депо в Дупница няма да поема повече от 10-15% от отпадъците на Кюстендил. Общинският съвет в Кюстендил подкрепи строежа на депо за отпадъци в Дупница.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK