„Баща и син – войводи в Македония“ излиза на бял свят пред читателите

Снимка: РИМ-Благоевград

Следващият понеделник ще бъде дебютен за още една книга

От 17. 00 часа в залите на РИМ – Благоевград, изследователката Надежда Въндева ще представи своята дългогодишна научна работа в книга: „Баща и син – войводи в Македония“.

Изданието съдържа спомени и документи, събирани от архиви и срещи, за революционната дейност на войводите Въндо Стария и на Струмишкия окръжен войвода на ВМОРО Георги Въндев – баща и син. Авторката е техен потомък и мотивирана от желанието да осветли историята на своите предшественици, представя на широката общественост открити от нея документи и публикации, свързани с живота и делото на двамата видни дейци на революционното движение в Македония от края на 19. и началото на 20. век.

Принос на изследването е осветяването на детайли от слабоизвестни събития от периода в районите на Санданска, Петричка и Мелнишка околии. Автентичността на документалния материал и живото слово на записаните спомени за двамата войводи придават собствен колоритен характер на описаната историческа действителност, което прави книгата интересна и достъпна за широката публика. Надежда Въндева не скрива своята дълбока лична съпричастност към съдбата на своите дядо и баща войводи - книгата е посветена на 100-годишнината от мъченическата гибел на дядо Въндо Стария в затвора „Еди кули“ в Солун. 

Нейният труд е признание - поклон пред заслугите и саможертвата на предците за свободата на Македония.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK