БАС – Кюстендил, с декларация срещу проповядването на фашистка идеология! Призоваха: Хора, бдете

Снимка: Infomreja.bg

Възмутени сме от новата нагла провокация на Читалище „Зора” с разлепване в град Кюстендил на плакати, възвеличаващи действията на немския генерал от Втората световна война.

Разбираме, че в момента се предприемат действия от съответните органи. Надяваме се те да доведат до резултати, каквито през годините липсват, заявиха в своя декларация от Българския антифашистки съюз в Кюстендил.

Те посочват още, че неведнъж са сигнализирали и предупреждавали обществеността и властите, че под етикета на това читалище системно се правят опити за реабилитация на личности, действия и социални теории от времето на фашизма на 20 век.

„Със своето поведение, идеи, редовно организирани и рекламирани прояви те искат да демонстрират характеристики и главни черти на една идеология, свързана с човеконенавист и нетолерантност,  да я адаптират към днешната социална действителност.

Тези действия могат да се окачествят като опит за подмяна на ценности, за легитимиране на отдавна отречени личности, които не могат да служат за ориентир днес.

Подобна активност се върши с осигурено финансиране чрез програми и по други канали. Но ако Читалище „Зора” е на преден план, не по-маловажен е въпросът кой стои зад кадър““, запитаха от БАС – Кюстендил.

От там припомниха, че през последните години са се увеличили проявите с изрисувани пречупени кръстове по улиците, драсканиците по паметници и паметни плочи.

Преди известно време беше оскверен и Мемориала на загиналите български войници и доброволци в Отечествената война 1944-1945 г.

Ние, антифашистите от Община Кюстендил категорично отхвърляме вихрещия се пещерен антикомунизъм в страната. Не може градът с принос за спасяването на българските евреи да е място за скрита реклама на идеологии на омраза и унищожение.

Срещу антифашизма сега се води непрестанна, злостна кампания. Изобилстват най-долни епитети. Осъждаме изопачаването и манипулирането на българската история под благовидни предлози, включително и грубите изкривявания в учебниците.

Историята не може и не бива да се пренаписва, нито да се късат страници от нея. Не бива да се позволява да се чертаят нови разделителни линии в българското общество!

Надигащата се вълна от неофашизъм и антикомунизъм трябва да бъде спряна.

Затова днес ние отново бием камбаната и припомняме думите на Юлиус Фучик – „Хора, бдете!”, се посочва още в декларацията на БАС – Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK