Банско – № 1 по привлечени инвестиции и прозрачност

Снимка: Infomreja.bg, архив

Община Банско е с най-бърз инвестиционен темп в област Благоевград и на челните места в България за усвояване на европейски средства на глава от населението с 2474,9 лева на човек. За сравнение, средната стойност за страната е 564,9 лева на човек.

Изследването е направено от Института за пазарна икономика, като са анализирани социално-икономическите профили на всички 28 области в страната за изминалите години. То е единствено по рода си и се ползва при изготвянето на областни стратегии за развитие, бизнес стратегии и анализи и други.

Планинската община е с най-висока оценка в областта и с лидерска позиция сред общините в България и по отношение на активната прозрачност на местното управление.

Институтът за пазарна икономика ползва анализите на Фондация „Програма достъп до информация”, която ежегодно изследва и оценява интернет страниците на административните организации за публикуваната информация и как отговарят на заявления за достъп до обществена информация по електронен път.

Банско е с най-добре развити електронни услуги в областта, като голяма част от останалите общини предлагат онлайн само базова информация, без възможност за осъществяване на транзакции с гражданите и бизнеса. 

„Изследването на регионалните профили на Института за пазарна икономика е ценен източник на информация за административните органи и за мен като кмет. В тази връзка предвиждаме възлагането на икономически анализ на нашата община от експертите на Института с оценка на възможностите за развитие. Управленските решения и визията за следващите години трябва да почива на базата на цифрите и тенденциите. Което ще ни даде възможност да продължим да развиваме потенциала си по-пълноценно. Радващо е да бъдем водещи в страната и първи в областта по привлечени инвестиции, като планираме да увеличим усвояемостта на европейски средства и през настоящия програмен период.

По отношение на активната прозрачност – позитивен показател е фактът, че през последните три години запазваме водеща позиция сред общините. Стремим се да подобряваме непрекъснато услугите си, както и да бъдем информативни по отношение на административните актове и дейността на местната власт в Банско”, коментира анализa кметът Георги Икономов. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK