Банско сведе глава пред подвига на героите на Освобождението (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

С тържествена програма, посветена на 140 годишнината от Освобождението на България, обществеността в Банско с благодарност сведе глава пред подвига и саможертвата на героите от Априлското въстание, Шипченската епопея и всички онези, които дадоха живота си за свободата на Родината.

Преди 140 години, на този ден е подписан Санстефанският мирен договор, даващ живот на българската държавност след петвековно прекъсване. Редом с кмета на община Банско, Георги Икономов, председателя на Общински съвет – Банско – Петър Баряков, ръководството на администрацията и общинските съветници, за да поднесат венци и цветя на преклонение, се наредиха представители на културните и образователни институции в града, на патриотичните организации, туристически дружества и граждани.

„И днес, когато славим победоносната 1878 г. и Националния празник 3. март, отбелязващ възкресението на България за държавен и обществен живот, не трябва да забравяме първата "Берлинска стена" за Отечеството ни. Стена, която разпокъса земите му и начерта жертвения кръст на поколения българи, в борбата за обединение на народа ни в Македония и Тракия.

Не трябва да забравяме, че Свободата не е дошла даром, а със смелостта на велики герои, с апостолското дело на Дякона, с бунтовните стихове на Ботев, с кръвта на Априлци, с безстрашието на опълченци, били се рамо до рамо с руските войници, положили костите си по българската земя, с вярата на поколенията, които остават извън пределите на раненото ни Отечество, и които продължиха да се бият и умират за него. Затова, нека на 3 март сведем чела, нека се поклоним пред мъчениците на Свободата.

Нека си спомним за кръста, който носим, за вярата и борбата, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. Нека предаваме на децата си техните имена, заедно с имената на героите и духовните водачи от Банско” бе част от тържественото слово, което отправи към присъстващите Икономов.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK