Банско става център на екстремното ски и сноуборд кино!

Снимка: БФС/ Община Банско

Банско става център на екстремното ски и сноуборд кино! Остават дни до традиционната Кинопанорама „SNOW CINEMA – филми за ски и сноуборд“. На 21, 22 и 23 февруари от 19:00 ч. в киносалона на Посетителския информационен център в Банско ще бъдат прожектирани едни от най-добрите филми за ски и сноуборд  – олимпийски спускания, фрийрайд, скикайт, прекосяване на Антарктика със ски и смразяващи линии.

Програмата включва 10 филма от Канада, Ислания, Австрия, Япония, Италия, Швейцария и Германия. Продукциите са снимани на невероятно отдалечени места за ски и сноуборд от Южния полюс до Канада, спускане със ски в Хималаите, Исландия, Антарктида, Алпите и Япония. Акцент в програмата е филма „Руси – Коломбин – дуел за върха“. Това е историята на двама млади спортисти, които делят всичко и се надпреварват в стил ски алпийски дисцпилини по време на най-голямото ски събитие в света – олимпийските зимни игри в Сапоро през 1972 г.

Внимание заслужава и австрийският филм „Ничия земя – експедиция Антарктика“ на световния фрийрайдър Матиас Майер, който спечели Награда на публиката на Банскофилмфест 2018 г. Програмата включва както чисто екстремни филми, представящи предизвикателствата пред волята и духа, така и теми за планинарската култура и значимостта на зимните спортове като начин на живот.

Колко са готови да рискуват екстремните фрийрайдъри? Имат ли граница възможностите и рисковете, колко струва страстта към планината – това ще разберем от героите на филмите, световни имена в ските и сноуборда.

Традиционната кинопанорама Snow Cinema е емблематично събитие от зимния културен календар на Банско и региона. Организатори са Община Банско и Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“. Вход свободен!

ПРОГРАМА

21 февруари, четвъртък

19:00 ч. – 20:00 ч. – „Руси – Коломбин – дуел за върха“, Швейцария, Пиере Морат, 59`

Това е историята на двама млади швейцарци, които делят всичко и се надпреварват в каране на ски алпийски стил на върха на света – олимпийските игри в Сапоро през 1972 г. През погледа на Бернард Руси, председателят на швейцарската алпийска делегация и фаворит на състезанията, попада млад страстен скиор. Роланд Коломбин, нахален талант, се появява, за да предизвика съперника, с две години по-стар от него. Избран в последния момент, той печели сребърния медал само на шест десети зад Руси. Това е началото на едно съперничество, което ще очарова Швейцария и ще трае до 6-ти декември 1975 г., когато падането на Роланд Коломбин във Вал д’Изер го принуждава да сложи край на кариерата си. Швейцарската публика бързо се ентусиазира по това съперничество между двамата екстремни спортисти, родени в простотата на планината, които рискуват животите си всеки зимен уикенд по най-тежките ски писти на света. Руси, перфекционистът, точният скиор, финият техник и ангелското лице, а Коломбин, импулсивният, невероятният талант и дръзкият купонджия. Между 1972 г. и 1975 г. от Венген до Кицбюел през Гармиш и двамата скиори обменят победа след победа.

20:00 ч. – 20:26 ч. – „Земя, оформена от жените“, Франция, Австрия, Исландия, Ан-Флор Мрксер, 26`

„Земя, оформена от жените” е вдъхновяващо описание на пътешествието на две световни шампионки по сноуборд до Исландия. Ан-Флор Максер и Алин Бок пътуват с микробус и проучват страната през погледа на любимите си спортове – каране на сноуборд и сърф. С разгръщане на пътуването им, играта в планините, във вълните или под невероятните северни сияния, те представят на зрителите исландските жени, които срещат по пътя си. Този филм дава поле за изява на жените и излага един женски разказ за полеви тренировки и насърчава всички ни да бъдем част от създаването на смислен свят и да повдигнем дискусията относно равенството между половете.

20:26 ч. – 20:36 ч. – почивка

20:36 ч. – 21:30 ч. – „Заслонът Шангку“, Канада, Бен Стефансон, Вера Неверкевич, Яна Керлайн, 53`

Занскар е отдалечено кралство в северозападните индийски Хималаи, където местните са затрупани от сняг шест месеца годишно. Около 10 000 занскарци живеят в изолираната долина. През зимата планинските проходи са блокирани, летният път за джипове е затворен и автобусите спират да се движат. Преди две десетилетия трима приятели откриват училище по ски – за да позволяват пътуване през зимата в долината, да подобрят качеството на живот и да насърчат младите хора да останат в Занскар, като помогнат да се установи култура на планинарски спортове. Филмът разказва историята на това приятелство, училището по ски и развитието на карането на ски в областта. Но през това време се повдига и по-важен въпрос.

22 февруари, петък

19:00 ч. – 20:16 ч. – „Ничия земя – експедиция Антарктика“, Австрия, Матиас Майер, Матиас „Хауни“ Хаунхолдер 76`

Антарктида е най-студеният, най-сухият и най-ветровитият континент, но също е и с най-висока средна надморска височина. Досега само учени, полярни изследователи и планинари, изкачващи връх Винсън пътуваха до Антарктика. Поради екстремния студ, с леден терен и пустинния климат, свободното каране на ски изглеждаше невъзможно. Но двамата фрирайдъри и авантюристи, Матиас „Хауни“ Хаунхолдер и Матиас Майер не се интересуват дали някой регион е твърде отдалечен или твърде суров за каране на ски. Дори са привлечени от така наречените тежки условия. Заедно с оператора Йоханес Айцетмюлер те се отправят на експедиция във вътрешността на Антарктика, за да търсят красиви планини за каране на ски. Екипът от трима мъже, всеки теглещ шейна от 90кг, изминават разстояние от 150 км. пеша и с кайтове. Това, което откриват е повече от очакваното. „Светият граал“ на свободното каране. Гледайте филма, за да се насладите на най-поразителния терен, на който някога хора са карали ски. Матиас Майер беше официален гост на Банскофилмфест 2018.

Награда на публиката на Международния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018

20:16 ч. – 20:48 ч. – „Лед и палми“, Германия, Филип Бекър, 32` Велосипеди през Алпите и каране на ски в някои емблематични планини по пътя! Йохен Майсъл и Макс Кронек не са обикновени фрийрайдъри. Най-голямото им и най-необикновено ски пътуване започва сега. Само за пет седмици двамата приятели пътуват от родината си Германия през Западните Алпи до Средиземно море с велосипеди и прекосяват най-красивите планини по пътя. Те не само търсят девствени недокоснати склонове, които ги предизвикват като скиори, но и трябва да покриват цялото разстояние без силата на мотор – ските им или са закрепени на велосипедите или върху раницата. Двамата са пътуват по света на много планински приключения, но през последните няколко години идеята за „Лед и палми“ е нараснала в съзнанието им: едно ски приключение, което започва днес: 5 седмици, 1800 км и около 35 000 вертикални метра – един сън, веднъж през Алпите.

20:48 ч. – 21:00 ч. – почивка

21:00 ч. – 21:13 ч. – „Проект дамско ски планинарство – опус Япония“, Франция, Таня Навил, 13`

Филмът е компилация няколко клипа, които вдъхновят мечтите и мисленето извън установените рамките  жените в ските и планинарството. Това са жени, които са се осмелили да ги практикуват, въпреки техните физически усложнения. Латиша Ру, световен шампион по ски алпинизъм и Таня Невил се срещнат с тези вдъхновяващи жени.  В този Японски опус срещаме пет скиорки от Япония: три планински водачки – Мичико Аоки, Ясуко Кикучи, Юка Абе. Ски крос шампионка – Норико Фукушима, и състезателка по ски-алпинизъм и ориентиране Юкари Нишида. Тези 5 жени ни разказват какво е да си жена в Япония и как се чувстават в планината и на ски. Тези вдъхновяващи жени ни споделят опита си и окуражават други жени да излезнат със ски в планината.

21:13 ч. – 21:30 ч. – “Местността La Grave”, Швейцария, Етиен Мерел, 17`

„La Grave“ е почти свещен разказ внушаващ смирение. Разказван от общност от местни хора, които са пионери в свободното каране в La Grave през последните две десетилетия и които все още живеят там днес, този кратък ски филм следва Сам Антматен и Джони Колинсън докато разкриват какво прави тази уникална ски област, която е  толкова митична. Сред дивите и опасни местности екипът открива едно място на легенда извън времето, място, което представлява много специален вид свобода.

23 февруари, събота

19:00 ч. – 20:02 ч. – “Freestyle-истории от Южен Тирол”, Италия, Нора Серани, 62`

Документален филм сниман в Южен Тирол с участието на южнотиролски спортисти, показващ четири различни спорта. Техните представители – Маркус Едер и Силвия Бертаня (freestyle-скиори, участници в олимпийските игри в Сочи, 2014 г.), Щефан Лантшнер (BMX-колоездач), Симон Грубер (freestyle-сноубордист) и Армин Холцер (ходач по високо опънато въже), правят опит да ги приближат до зрителя, да го въведат в тях и да му покажат, че са достъпни за всеки. Че могат да бъдат стил и начин на живот.

20:02 ч. – 20:28 ч. – „Еволюция на мечтите“, Австрия, Швейцария, Канада, Жаки Пасо, Ева Уолкнър, Карина Брюнауер, 26`

Какво се случва, когато страстта за мечтите ти се изпари? Спираш ли? Или търсиш каквото липсва и разкриваш нови цели и мечти? Пътешествията на Ева и Жаки ги водят от редовни ски писти до каране на ски в големи планини, което им дава повече свобода. През това пътуване те откриват друг аспект към карането на ски, ски алпинизма. В тази нова дисциплина трябва да се справят с нови предизвикателства и да овладеят нови страхове. Това е еволюцията на мечтите им, гледайте как се развива.

20:28 ч. – 20:38 ч. – почивка

20:38 ч. –  21:44 ч. – “Със ски нагоре”, Италия, Киара Брамбила, 67`

“Със ски нагоре” е история за “Ригини” – училището по ски-алпинизъм към Италианския алпйски клуб в Милано, в което от години се преподава планинарска култура и се препредават знания и умения от едно поколение на друго. Чрез живота в училището е проследена историята на ски-алпинизма – от първите му стъпки до цифровата ера, като е използван изключително богатия му архив. Но винаги в центъра на вниманието е планината с нейните великолепни пейзажи и неповторимо излъчване.

Организаторите си запазват правото на промени в програмата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK