Банско рециклира!

Снимка: Община Банско

Всички заедно за природата!

През октомври стартира кампания за събиране и рециклиране на отпадъци от хартия и картон във всички училища, детски градини, хотели, ресторанти и кафенета в Банско.

Община Банско и „ЕКОПАК България“, организацията отговорна за обслужването на цветните контейнери и рециклирането на отпадъците, са организатори на инициативата и се обединяват под мотото „Всички заедно за природата“.

Целта на инициативата е да насочи вниманието на учениците, най-малките деца в детските градини, родители, учители и бизнеса към разделното събиране и рециклиране на отпадъци.

В рамките на месец октомври 2020 г., учители и ученици ще дискутират в училище темата за замърсяването на околната среда с отпадъци, как се преработват те и какъв е ефектът за природата. Целта на организаторите е да  информират подрастващите за екологичните проблеми - следствие от замърсяването с отпадъци.

На 27 и 28 октомври, всяко училище и детска градина ще организира пункт за събиране, а бизнесът може да предаде събраните отпадъци в Общинския гараж на ул. Дунав №22.

Правилата за предаване на хартия и картон са следните:

•    Всички събрани отпадъци трябва да са сгънати и завързани на вързоп или поставени в плик така, че да могат да бъдат премерени;

•    Картоните трябва да бъдат сгънати и подготвени в пакет;

•    Няма да бъдат приемани замърсени и омазнени хартии от хранителни продукти, санитарни хартии (салфетки, кухненски хартии и др.);

•    Няма да бъдат приемани стари книги. Всяко дете, което иска да дари стара книга, ще може да я предаде на 5 ноември на специално организиран за целта пункт.

Екопак България ще осигури книги за най-активните участници от различните възрасти: „Малки юначета с празни тумбачета“, „Ти можеш да спасиш планетата“ и „Грийн тийн“.

Всяка детска градина, която се включи и предаде минимум 100 кг отпадъци от хартия и картон, ще получи комплекти картонени кошчета за разделно събиране.

Всеки ученик, донесъл над 5 кг хартия, ще получи награда - тетрадка от рециклирана хартия.

Хотелите, заведенията и магазините, които се включат и донесат минимум 100 кг отпадъци от хартия и картон, ще бъдат наградени със „зелен“ сертификат от Община Банско и Екопак България.

Най-активното училище ще получи грамота!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK