Банско се включва в „Европейските дни на наследството”

Снимки: Община Банско

През последните две десетилетия инициативата “Европейските дни на наследството” се утвърди като едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента.

През месец септември всяка година културните институти отварят вратите  си за популяризиране на сътвореното от дедите ни и в търсене на неговото място в съвремието. 

Днес всички 50 страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, подкрепена съвместно от Съвета на Европа и от Европейската комисия, повишавайки осведомеността на европейските граждани за богатството и културното многообразие на Европа.

През  2016 година в България за пореден път ще се проведат Европейските дни на наследството под егидата на Министерството на културата. Официалните събития по отбелязването им ще се проведат от 15 до 18 септември с национална тема “Културното наследство в информационното общество”.

Община Банско ще се включи в инициативата, като посвети събития от богатия  културен календар на общината. Програмата включва демонстрация на бански занаяти и изложба живопис и фотография “Пирин, Банско и банскалии” в Посетителски информационен център.

В Дома на изкуствата  ще бъдат представени  изложбите: “Ние сме били деца” - изложба на играчки и вещи, свързани с бита, възпитанието и обучението на децата от края на IX и началото на ХХ век, “Писателите като хлапета” - изложба на постери  и “Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия” – включваща оригинални кукерски маски и костюми.

На централния площад “Никола Вапцаров” ще се проведе второто издание на фестивала на балканската музика “Бохеми”, в читалище “Никола Вапцаров” ще бъдат представени музикално-поетичната композиция “Обич” по повод 130 години от рождението на Дора Габе и концерт на фолклорна група “Банска младост”, посветен на празника на Банско.

В периода на официалното провеждане на Европейските дни на наследството, от 15 до 18 септември, жителите и гостите на града ще имат свободен достъп, без заплащане на входни такси, до всички музеи, част от Музеен комплекс - Банско.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK