Пътят Банско - Гоце Делчев е обезопасен и проходим, Борисов го провери

Снимка: Infomreja.bg

На мястото на пропадналия път в късния следобед пристигна премиерът Бойко Борисов

Премиерът Борисов на обиколка в област Благоевград отново.

Седмица след посещението си в Петрич, Симитли, Банско и Гоце Делчев, днес премиерът отново е в Югозапада.

Този път причината е обилните дъждове, които доведоха до множество проблеми – отнесени са мостове, има свлачища, пътища са подкопани.

След обиколка в Хаджидимово, Рибново и Дебрен, както и инспекция на АМ „Струма“ при Железница, Борисов провери и разчиствателно-укрепителните мероприятия по пътя за Драма при местността Момина кула между Банско и Гоце Делчев.

Борисов бе посрещнат от работещите на място екипи, начело с шефа на АПИ – Благоевград, Иван Кунев, кмета на Банско – Иван Кадев, зам.-кмета Стойчо Баненски. Борисов бе придружен от заместник регионалния министър Николай Нанков.

По-рано днес  Александър Мацурев заедно със Стойчо Баненски, зам.-кмета на общината, инж. Димитър Клечеров, началник на РСПБЗН – Банско и Георги Пармаков, директор на Регионалната дирекция ПБЗН-Благоевград, направиха оглед на щетите в община Банско и региона, нанесени от продължителните валежи.

„Не съм  виждал р. Места толкова пълноводна. Общинският стадион в с. Места е напълно залят. Коритото на р. Градинишка, която минава през селата Осеново и Филипово се нуждае от реконструкция. Лично се уверих в това, че отговорните институции работят в синхрон, а служителите на общината и пожарната отстраняват падналите дървета и камъни заради свлачища от пътя между с. Места и с. Осеново”, разказа народният представител. Той уточни, че пътят вече е проходим и че там ще е необходимо изграждането на предпазни подпорни стени. 

Александър Мацурев уточни още, че в община Хаджидимово придошлите води на река Места за залели моста преди село Буково.  Възрастните хора там казват, че никога не са виждали реката толкова буйна. Край село Господинци също има голямо свлачище. 

„Под вода са и стотици декари земеделски земи. Регистрираните земеделски производители, чиито площи са пострадали от проливните дъждове могат да подадат заявление за обследване при настъпили неблагоприятни събития. На база на издадения протокол от обследването производителите могат да получат обезщетение за нанесените щети”, уточни Александър Мацурев. Той обясни още, че заявления се подават в общинските служби " Земеделие" в срок до 10 работни дни от настъпилото неблагоприятно климатично събитие. На електронните страници на всички Областни дирекции „Земеделие“ в страната има посочени телефони за контакт при допълнителни въпроси.

„Благодаря на бързата реакция на институциите за овладяване на бедствената ситуация”, каза още Александър Мацурев.

Констатацията е, че път II-19 Банско – Гоце Делчев е обезопасен и проходим. През целия ден и до късно вечерта продължиха укрепителните дейности на пропадналия участък на 66-и километър. Екипи на АПИ насипваха инертни материали, за да се обезопаси компрометираната част от шосето.

Вследствие на продължителните обилни дъждове, на около 3 км след с. Места пътят пропадна, заради свлякла се към реката земна маса. Това наложи временно спиране на движението, а по-късно организирането му само в едната лента.

Кметът на община Банско Иван Кадев и зам.-кметът Стойчо Баненски съдействаха на пътната агенция и МВР с осигуряване на общинска техника и работна ръка, за да може по-скоро да се стабилизира терена и движението да се пропусне в двете ленти на пътя.

На мястото на пропадналия път в късния следобед пристигна премиерът Бойко Борисов, който обсъди с кмета на Банско усложнената обстановка. Те коментираха необходимите мерки, които трябва да се предприемат за възстановяване на инфраструктурата.

Кметът Иван Кадев и зам.-кметът Стойчо Баненски направиха оглед на речното корито на реката в с. Филипово и на място организираха почистването на пътя с. Места – с. Осеново от няколко нови срутища.

Екипи, в които има представители на АПИ, МВР и Община Банско, остават да дежурят на мястото на пропадналия път. Те ще извършват наблюдение и на други участъци от шосето, които са в близост до речното корито.

На територията на община Банско няма пострадали и бедстващи хора. Снабдяването с хранителни продукти и медикаменти във всички населени места в общината е нормално.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK