Банско се готви за новия зимен сезон

Снимки: Община Банско

Кметът Кадев категорично отхвърли призива туристите да не идват в следващите две седмици в Банско

На организирана от Община Банско работна среща бяха обсъдени мерки за подготовка на курорта за предстоящия зимен туристически сезон.

В дискусията участваха представители на фирмата– концесионер на ски зоната, туроператори, представители на браншови туристически организации, хотелиери и ресторантьори.

Кметът Иван Кадев обобщи мнението на заетите в туристическия бизнес в Банско за подкрепа позицията на Националният борд по туризъм за общи мерки в зимните курорти на България през предстоящия сезон по примера на Австрия, Швейцария, Италия, Франция и Съединените щати.

Мерките трябва да бъдат разработени и прилагани от държавата, общините и курортите както по отношение на безопасността на туристите и домакините, така и за таргетирана реклама на зимния туризъм на пазарите в съседните страни.

Той категорично отхвърли призива туристите да не идват в следващите две седмици в Банско, защото в града трайно се отчита изключително нисък брой положителни резултати от тестовете.

Въпреки спокойната обстановка, кметът Иван Кадев оповести разпоредените с нарочна заповед мерки, които да осигурят безопасната за жители и гости обстановка в община Банско. Те не се различават от предписаните от Министерство на здравеопазването, но ще се съблюдава стриктното им спазване, за което се ангажират и служителите от общинската служба за ред и сигурност.

Председателят на ОбС Димитър Русков съобщи за предстоящото откриване в Банско на лаборатория, в която ще се правят бързи PCR тестове с резултат 2 часа след вземане на пробата. Общината ще се ангажира и с логистика за транспорта от Банско до м.Шилигарника с автомобили.

Мая Христоскова – директор на „Юлен” АД, информира за пълната готовност на съоръженията за откриване на ски сезона, който се очаква да започне традиционно за студентския празник.

Предприетите от фирмата концесионер мерки за безопасното ползване на кабинковите и въжени линии през лятото ще бъдат допълнени със система за автоматична дезинфекция. Купуването на карти, освен на касите на начална и горна станция на кабинковия лифт, ще се извършва на още 10 места в града и на два автомата, съобщи тя.

Мая Христоскова изрази оптимистични очаквания за зимния сезон, през който Банско ще бъде домакин на кръгове за Световната купа по ски през м. февруари и Световното първенство по ски – алпийски дисциплини за младежи през март.

Очакванията на изп. директор на „Балкан Холидейз Сървисиз” Антоанета Тодорова са за нормален зимен сезон. Те са насочени към ресурса на туристическите пазари на съседните страни и към българските туристи.

На организираната от Министерство на туризма среща по проблемите за предстоящия зимен сезон на 21 октомври в София, кметът Иван Кадев и народният представител Александър Мацурев ще представят позицията и вижданията на местния туристически бизнес за мерките за реализиране на нормален ски-сезон.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK