Банско пропищя от крадец. Вече 8 години живее на гърба на местните

Снимка: Нели Икономова

Профил на крадеца:

Румен Тодоров, на 48 години, от село около Бургас. Подвизава се в Банско и Добринище от 8 години. Стигал е и до Гоце Делчев. Представя се като готвач, който търси квартира през зимния сезон.

Уличен е в множество престъпни прояви. Крал е от магазини, хотели, църквата „Света Троица“ в Банско.

Преди дни е задържан за поредна кражба в хотел, където е нощувал. Пуснат е след 24 часа.

Профил на потърпевшите:

Мария и Митко са семейство, собственици на стаи за гости в Банско. Срещат Румен преди 3 години. Той търси свободна стая, в която да отседне. Казва, че работи като готвач в хотел, което е вярно. Към момента е работил в хотел „Мария Антоанета“. Плаща за нощувките си за 15 дни напред.

„Не знаехме кой е Румен. Случайна среща с моя съседка ми изясни, че вкъщи имам крадец. Вера ми каза, че Румен е бил до преди дни в техния хотел. Завлякъл е жената с пари – неплатени сметки за нощувки. След което става „наш гост“. След като минаха тези 15 дни казах на Румен да напуска стаята под претекст, че ще настаним други хора. Той се изнесе“, разказва Мария.

За тези дни тя живеела в страх да не изчезне нещо от дома им.

„Не държим пари вкъщи, но е достатъчно да си вземе инвентара от стаята. Разбрах за тези дни, че Румен има проблеми с алкохола. Пие много и е агресивен. Също така „подари“ на семейството ни една огромна порцеланова чиния, в която имаше шаран. Оказа се, че взел ястието от хотела, в който работи.“

Смятайки, че „кошмарът е приключил“ Мария се успокоява, но за кратко.

„На Димитровден отивам в църквата. Старите жени – в потрес. Разказват ми, че Румен влязъл в църквата и взимал от иконите пари. Хванали го, даже жените се нахвърлили да го бият.“

След поредица от кражби, извършени по града, включително и в хранителни магазии, магазини за дрехи, магазини за битови предмети, Румен е „заклеймен“ от банскалии.

Мъжът отива в Добринище. Там действа по същата схема „Готвач, квартира, кражби“.

На въпроса защо до сега – вече 8 години, има само три подадени жалби срещу Румен, банскалии отговарят: „Някои хора, които дават стаи под наем, са без регистрация и ги е страх от проверка. Другите пък не виждат смисъл. Задържаха Румен, после го пускат. Ти и да подадеш жалба, след това само те разкарват за свидетел и нищо!“

Бургазлията е познат в Банско. Той е с гол глава, подуто лице, ходи с почти едни и същи дрехи.

Разказът на Мария продължава: „След като повече от месеци Румен не беше вкъщи, той все пак продължи най-нахално да идва в дома ни. През деня не заключваме къщата. Имаме хора, които влизат и излизат от стаите. Дъщеря ми седнала да учи уроците – обръща се и кой да види – Румен! Той казал „Търся баща ти“. Свекърва ми го заварва на стълбите, качвайки се към втория етаж на къщата. „Какво правиш тук?“, отговорът същия „Търся Митко“.

Румен скита по улиците на Банско. Разговаря с хората, дори и там, където не е желан.

„Съпругът ми го срещна и го предупреди, че ако още един път влезе вкъщи, ще му бъде последната стъпка. Повече нямахме проблеми с него!“

Със същото не могат да се похвалят съгражданите на Мария.

Последният случай е от хотела на Нели Икономова. Нейните камери са заснели лицето на Румен и как извършва кражба.

Тя пуска снимка в социалните мрежи за да предпази своите съграждани. Снимката се разпространява бързо. Надписът гласи:

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ БАНСКАЛИИ!

Системно от нашия дом установявахме кражби. Вчера бе поредната кражба. Снимката на крадеца е направена от нашите видеокамери. Този човек е безкрайно нагъл - влиза в дома ни през деня, дори и когато сме си вкъщи. Коронният му номер е ако стопаните са си вкъщи и го видят, да попита дали отдавате квартира. Моля, ако някой го разпознае ,да ни информира кой е той.

Преди 8 години Вера е първата потърпевша. Преди дни Румен пак отишъл при нея – искал само за 2 нощи да му даде стая. Жената отново предупреждава всички по квартала си.

Случаят в Гоце Делчев

Румен взима на лизинг кола от автокъща в града. Не плаща, разбира се. Момчетата разбират, че длъжникът е в Банско. Питат местни и за щастие се натъкват на Митко. Това се случва още във времето, когато Румен пребивава в къщата на семейството.

Митко потвърждава, че квартирантът има кола, но мисли, че е негова. Да, ама не!

Измамените се свързват с Румен и колата е взета.

Вече осем години така. Още преди Спас от Кочериново, Румен е действал в Банско.

Всички го описват като много нагъл. Понякога и агресивен.

Какво казват местните за Румен: „Той не е единственият. Банско като курорт привлече много хора, избягали от местата, където са „пашували“. Те намират почва за престъпленията си тук. Има много хотели, много хора и оборот. Преди време Румен „висеше“ при магазин на стоки по левче на центъра, срещу пощата. И от там е крадял. Собствениците на магазина също не са от Банско. Те са някъде от Северна България, но изкарват с честен труд прехраната си. Детето им е втори клас, учи в Банско!“

През лятото Румен изчезва, явно по морските курорти и през зимата – ето го на линия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK