Банско ще участва в проект за сътрудничество „България – Македония”

Снимки: Община Банско

Общински съвет – Банско даде своето съгласие за кандидатстването на община Банско по Програма за Трансгранично сътрудничество „България – Македония”, Приоритетна ос „Околна среда”. Разработваният проект е с водещ партньор македонската община Пробищип, и предвижда подмяна на котли за твърдо гориво с пелетни в две общински сгради, както и анализ на чистотата на въздуха на територията на общината.

Програмата за развитие на туризма през 2018 г. бе одобрена, включително отчета за изпълнението й за изминалата 2017 г. Данните за предходната година сочат събран туристически данък за 2017 г. в размер на 900 000 лева или ръст от 24 % в сравнение с 2016 г. Като приоритетни дейности в Програмата са заложени сертифициране на ТИЦ съгласно Закона за туризма; създаването на нови атракции – проектиране на спортно съоръжение тип „Виа ферата” на северния склон на връх Вихрен и в м. „Св. Никола”; навлизане на нови туристически пазари като Украйна, Холандия, Словакия, Швейцария и ОАЕ чрез участие на организираните на тяхна територия туристически изложения.

Съветниците гласуваха да се предвидят средства за изработване на проектиране във фаза „идеен проект” на „Рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа на гр. Банско в югоизточната й част”. Посочената зона не бе обхваната от реализирания проект за подмяна на ВиК мрежата с изграждане на ПСОВ в гр. Банско, който приключи наскоро. Изработката на цялостен проект, обхващащ уличната мрежа в тази градска зона, ще позволи планова подмяна на подземните ВиК съоръжения при извършване на цялостни обновявания на настилките на улиците.

20 000 лева бяха отпуснати на манастира „Св. Вкмч Георги Зограф”, Света гора – Атон, за ремотно-възстановителни работи на Банското крило в обителта. А 12 000 лева бяха одобрени за допълнително финансиране на социалните услуги в домашна среда – „Личен асистент”, „Социален асистент” и „Домашен помощник”. Дофинансирането се налага поради завишения интерес и необходимостта от предоставяне на услугата на нуждаещи се жители на община Банско.

Приет беше Годишният доклад за наблюдение на изпълнението на Общинския план за развитие 2014-2020. Анализът сочи положително въздействие на изпълнението на заложените в стратегическия документ цели, висока степен на финансовото изпълнение през 2017 г.

Това заседание бе първото за новопостъпилия общински съветник Ангел Недялков. В неговото начало той положи своята клетва като местен парламентарист от листата на Коалиция „Заедно за община Банско” – ВМРО, ББЦ, ДСХ, АТАКА. Недялков зае мястото на починалия през месец март съветник втори мандат и дългогодишен кмет на община Банско – Александър Краваров. Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, следващия в листата заема овакантеното място.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK