Празници на книгата и словото в Банско

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга, а 23 април е обявен за Световен ден на книгата и авторското право. По този повод библиотеката към читалище „ Н. Вапцаров 1894" организира всекидневни посещения на ученици от началния курс. 
Първокласници от НУ „Св. Паисий Хилендарски" и СУ „Неофит Рилски“ посетиха библиотеката за първи път.

Децата изслушаха презентацията „Пътят на книгата" и показаха своите първи читателски умения, прочитайки „Молбата на книгата". С голям интерес и ентусиазъм малките читатели разгръщаха книжките с красиви илюстрации. 

По-големите ученици от 2.,3. и 4. клас на СУ „Неофит Рилски“ научиха как от скалните рисунки и папирусите книгата е стигнала до нас и вече можем да я ползваме в електронен вариант. Учениците направиха виртуална разходка в едни от най- интересните библиотеки в света с презентацията „3а книгата и библиотеките“.

Видяха как е изглеждала античната Александрийска библиотека, наредена с папируси, като и новопостроената на нейно място. Узнаха, че най-красивата библиотека се намира в Прага, а най-дългата читалня в Дъблин, както и още много любопитни неща от света на книгата и библиотеките. 

Много са преимуществата на нашия век - компютрите, телевизията, интернет, новите технологии, телефоните. Информацията може да се получи по много начини, но само в библиотеката книгите са достъпни за всички. Писменото слово присъства навсякъде и затова четенето е основно умение, което ще увеличава своето значение във всички сфери на живота.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK