Банско посрещна новата 2018 година с пищни тържества

Снимки: Община Банско

Пищни веселия и тържества белязаха последните часове на отминалата 2017 година, както и първите часове на новата 2018 година в най-предпочитания зимен курорт на Балканите – Банско. Хиляди празнуващи се стекоха на централния площад в града под Тодорка, за да посрещнат с настроение идващата година. 

За доброто им настроение се погрижи вокалът на Слави и победителка в „Гласът на България“ – Невена Цонева. Красивата изпълнителка забавлява празнуващите до късно през нощта, а впечатляващо шоу от фойерверки, изпълни небето с красота и новогодишен дух.

В първия ден на Новата година фолклорен концерт изнесоха певиците от читалище „Никола Вапцаров“ – Нели Александрова и Кристина Кацарова. Те успяха да разиграят всички, стекли се на площада в очакване да започне традиционният кукерски карнавал.

Кметът на общината, Георги Икономов, поздрави всички жители и гости на Банско по случай новата година, като им пожела здраве, късмет и благополучие.

„Отминалата 2017 година беше успешна за града ни – осигурихме финансиране за нова детска градина за нашите деца, а надеждата да имаме втора кабинкова линия е на път да стане реалност. Нека новата 2018 година бъде още по-успешна, да бъде здрава и да носи просперитет на цялата ни община!“ каза още той в празничното си слово.

От своя страна малките сурвакари от Банско, Николета Пидова и Димитър Баханов, поздравиха градоначалника със свещения ритуал за здраве и берекет от името на всички свои съграждани.

Тъпани предизвестиха старта на най-чаканото новогодишно представление – Кукерския карнавал, сътворен с много любов и старание от самите жители на Банско.

Трите махали - „Вийоново блато“, „Костей блата“ и „Улевиница“, представиха своите „бабуджери“. Малки и големи, облечени в красиви носии или кукерски костюми, под строгото ръководство на своите старейшини, изпълниха редица обичаи за здраве и благоденствие през новата година. Съпровождани от гръмкия звън на чанове, те изгониха злото далеч от Банско.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK