Банско отново се вдигна на протест за втора кабинка

снимки: Община Банско

Кметът на община Банско Георги Икономов подкрепи жителите и гостите на курортния град на поредния протест, организиран от Местния инициативен граждански комитет с искане за изграждане на втори кабинков лифт и ски писти в курорта.

„Банско няма да се откаже, чакаме решение, а не думи” бе мотото на днешния протест, зад който застана цялата общественост на града, туристическия бранш и местната власт.

„Заставам зад всички вас, защото това е решителен момент за защита на местните и национални интереси. Развитието на Банско не касае само банскалии, а целия регион, както и всички останали зимни курорти в България. Необходимо е всички да разберат, че изграждането на втора кабинкова линия и допълнителни спортни съоръжения на територията на Пирин е част от механизма за устойчиво развитие на планинските райони – използването на природните ресурси по един балансиран начин", заяви Икономов пред събралите се за пореден път стотици жители на града.

Той подчерта, че въжените линии са най-екологичните съоръжения, подходящи за планински туризъм.

"Имаме и намерението да реализираме проект за внедряване на електромобили. И нека не забравяме, че настоящата ски-зона е 0,3 от общата територия на Пирин. Всеки трезво мислещ човек би разбрал, че балансираното развитие на курортите, съобразно законовите ограничения и екологиочни норми при такава малка територия, не би могло да даде екологичен дисбаланс”, каза още градоначалникът Георги Икономов.

Подкрепата си за развитието на курорта и Пиринския регион заявиха още кметовете на Гоце Делчев, Якоруда и Благоевград, както и Българският олимпийски комитет и Асоциацията за развитие на планинските общини в България.

 

снимки: Община Банско
снимки: Община Банско
снимки: Община Банско

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK