Банско откри ски сезона с проливен дъжд

снимки: infomreja.bg

Проливен дъжд стопи и малкото сняг под Тодорка, където днес Банско откри официално ски сезона. Домакините от фирма „Юлен” предвидливо се бяха погрижили и бяха покрили с дебел пласт изкуствен сняг писта „Алберто Томба” и така лошото време не успя да провали спусканията на най-нетърпеливите почитатели на белия спорт.

Точно в 10 часа легендарните алпийци Марк Жирардели, Михаел Валххофер и Петър Попангелов се спуснаха по 300-метровата отсечка и така символично дадоха старт на сезона. Най-бърз бе Жирардели, който взе разстоянието за около 18 секунди.

След това домакините организираха импровизирано състезание, в което десетина млади скиори се опитаха да се спуснат по пистата по-бързо от световната ски легенда. Хронометърът обаче не успя да отчете по-малко секунди и така победител остана Жирардели, който е почетен жител на родния зимен курорт.

Макар и малко закъснели, на пистите под Тодорка дойдоха спортният министър Свилен Нейков, най-известният български футболист Христо Стоичков и Цеко Минев, председател на родната федерация по ски.

Стоичков не успя да ские вълнението си и точно десет пъти потвори думата „благодаря”, с която изрази възхищението си от всички хора, превърнали в последните години Банско в един от най-добрите ски курорти в света.

Всички гости признаха, че този зимен сезон е особено важен, тъй като през февруари курортният град е домакин на четири старта от Световната купа по ски алпийски дисциплини.

„Не трябва да допускаме нито една грешка, защото това ще бъде тест за Банско. Стартовете ще се излъчват на живо от 20 телевизии от цял свят и ще се гледат от 500 милиона зрители”, каза Цеко Минев.

Легендарните скиори Марк Жирардели и Михаел Валххофер бяха категорични, че българският ски курорт спокойно може да се нареди в Топ 25 на най-добрите световни зимни центрове.

Кметът Георги Икономов увери, че вече работи по проекта за изграждане на видеонаблюдение в града, което се прави за по-добра сигурност и опазване на обществения ред. По пистите пък вече се пързалят двама румънски и двама гръцки полицаи, които помагат на българските си колеги. През февруари в Банско ще бъдат командировани 30 униформени служители.

„Можем само да се молим да завали сняг. Това е единственото нещо, от което имаме нужда”, допълни градоначалникът. Жирардели и Валххофер го успокоиха, че всъщност в Банско има далеч повече сняг, отколкото в западните ски курорти.

След края на официалната част Марк Жирардели, който сам призна, че вече е половин банскалия, се пошегува, че трета година ще продължи да дава уроци по ски на футболната легенда Христо Стоичков.

По-късно днес австриецът ще подари нова изненада на своите почитатели - в хотел „Кемпински Гранд Арена” той ще представи своя марка българско вино, което ще носи неговото име.  В навечерието на коледните празници петкратният носител на световната купа ще подарява на своите фенове бутилки с наше вино, но с етикет "Марк Жирардели".

Тази година Банско откри ски сезона с видимо по-малко туристи. „В момента наистина има по-малко гости. Явно хората ще дойдат след Коледа. На студентския празник в курорта имаше 14 000 наши и 1500 гръцки туристи, а за новогодишните празници хотелите вече са резервирани", коментира градоначалникът Георги Икономов.

И ако присъствието на туристите по пистите бе по-рехаво, то търговците от капанчетата под Тодорка демонстрираха сериозни ценови изненади за гостите. Тройка кюфтета с гарнитура се продаваше срещу 17 лв., а пилешката супа – 6 лв.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK