България е на крачка от затихване на пандемията

Снимка: МС

Анализът е на директора на Националния център за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев

България е на крачка от обръщане на тенденцията и навлизане във фазата на затихваща епидемия от коронавирус. Анализът е на директора на Националния център за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев.

За да се случи това, е необходимо да продължаваме да спазваме съществуващите мерки за социална дистанция. Според Оперативния щаб вече има отчетлива тенденция за забавяне на заразата.

Основания за оптимистични прогнози дава т.нар. ефективно репродуктивно число, което показва колко души заразява един болен.

„Ако няма контрол и мерки един човек може да зарази трима, един път и повече, отколкото при грипа. Именно по този показател се съди за ефективността на мерките. Когато това число е по-малко от 1 значи епидемията гасне. Към този момент това репродуктивно число е около 1, последните две седмици го поддържаме около 1. Ако го обърнем да е по-малко от едно, това значи, че виждаме светлината в тунела“, обясни проф. Кантарджиев.

А ако спазваме мерките скоро има шанс тези стойности да се променят в наша полза. Друг показател е времето за удвояване на случаите. През март то е било около 10 дни, а сега е нужен повече от месец, за да се случи това. 

Положителните проби у нас вече са 2211. Излекувани са близо 600 пациенти, а починалите са 108. Един от последните смъртни случаи е на 31- годишен мъж с диабет.

„Диабетът много се изостря, но ако не беше тази остра вирусна инфекция, той може би щеше да е още жив и да живее“, каза проф. Кантарджиев.

А след лошиите новини, от щаба отчетоха положтелна тенденция в домовете за възрастни хора и тези за деца с увреждания - там случаи на коронавирис вече почти нямало.

„Едно от големите ми удоволствия е като гледам, колко много изследвания са направени, а пробите са отрицателни. Това не могат да го изпитат тези, които ни критукуват, че само плашим", завърши проф. Кантарджиев.

Като плюс от Щаба отчетоха и ограничаването на заразата сред медицинския персонал. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK