Банско на барикадите до ясно правителствено решение за ски зоната

снимка: infomreja.bg, архив

Пореден ден на протести и блокиране на международния път готви за утрешния ден Гражданският инициативен комитет за развитие на ски зона Банско, построяване на втора кабинкова линия и нови писти.

"Отново сме на барикадите, за да напомним на властта, че очакваме бързо решаване на проблема със ски зоната над града ни. Празниците свършиха, проблемите в Банско остават. Именно през почивните дни видяхме небивали досега опашки. За пръв път Банско стана първенец в тъжна статистика – за най-дълга опашка на кабинковия лифт", заявяват от инициативния комитет. 

Протестиращите изказват благодарност на правителството и парламента, че застанаха зад справедливите искания на жителите и гостите на община Банско.

Те са категорични, че блокират пътя, за да им напомнят за поетите обещания.

"Народът чака своите управници да вземат бързи и адекватни решения за нормализирането на положението с лифта, за да спрат опашките, за да наваксаме икономическото изоставане на града ни. Убедени сме, че при проява на разумна държавническа визия и политическа воля, правителството може бързо и безпроблемно да реши наболелия проблем със ски зона Банско. За развитието на ски зоната не съществуват никакви законодателни и екологични проблеми", смятат членове на комитета.

"Във връзка с тиражираните напоследък мнения на псевдо-зелени организации призоваваме управляващите да не вярват на лъжи и провокации! Българските зелени са против всеки смислен проект, всяка инвестиция за доброто на държавата и нехаят за нуждите на населението, за очакванията на туризма, за икономиката и хилядите гости на страната.

По повод тезата на еколозите, че втората кабинка щяла да стимулира лавинообразно ново строителство в града подчертаваме: едно от първите действия на новата кметска администрация беше да се наложи мораториум върху строителството в града и да се възложи изработването на Общ устройствен план.

Докато не бъде изяснена правилната посока за развитие на инфраструктурата в общината ни, тук няма да се строи безразборно. Да, в миналото Банско беше презастроено, но с бездействие няма да решим проблема. Напротив, само втората кабинка може да го „отвори” града към планината.

Ще продължим блокадите на пътя до постигане на еднозначно решение на Министерския съвет за ски зоната!

При необходимост сме готови да пренесем протестите и на жълтите павета.

Очакваме не административна бумащина, а ясно послание към Банско след заседанието на Министерския съвет в сряда (16.01.), което да е първата сериозна стъпка към процедурата за развитие на ски зоната и целия регион!", заявяват още от Гражданския инициативен комитет да развитие на ски зона Банско, построяване на втора кабинкова линия и нови писти.

Протестът утре започва от 16 часа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK