Банско е най-евтиният ски курорт за британците, показва проучване "Дейли Телеграф"

Снимка: Infomreja.bg

Противниците на разширяването на концесията на ски зона „Банско” получиха подкрепа от неочаквано място – носителят на „Оскар” актьор и музикант Джаред Лето се обяви в защита на Национален парк „Пирин”.

„Присъединете се към мен и Световния фонд за дивата природа, за да помогнем за спасяването на вековните гори на Национален парк „Пирин” от разширяването на ски зоната и от изсичане”, написа творецът в „Туитър”, като придружи публикацията си с линк към онлайн петиция с призив към премиера Бойко Борисов да не приема новия план за управление на парка.

До момента тя е подкрепена от над 105 000 души.

Новият план за управление на парка и проектът за промяна на концесионния договор на ски зоната предизвикаха недоволството на еко активистите. Причината – според техен анализ в рамките на концесията влизат територии, които са части от обект на ЮНЕСКО, а освен това се узаконяват по-стари нарушения на концесионера във вид на строежи на непозволени места.

Съмненията на активистите са, че бързането в момента (съпроводено и с трусове в управляващата коалиция откъм "Обединени патриоти") е заради влизането в сила на нови европравила, които не биха били в полза на сегашния концесионер.

В същото време кметовете от региона, както и представители на някои бизнес и медийни кръгове обвиняват „зелените”, че спъват развитието на региона. Подозрението им е, че целта е облагодетелстване на други държави, които конкурират нашата.

Големи протести се проведоха в защита и на изграждането на втори лифт в плътно застроения курортен град Банско, където твърдят, че наличното съоръжение е със запълнен капацитет и туристите се налага да чакат с часове. И в плана за управление, и в проекта за промяна на концесията, лифтът не е споменат.

На този фон, Банско се оказа на челно място в британска класация на най-изгодните ски курорти, публикувана от „Дейли Телеграф”.

Британското издание посочва, че у нас семейство с две деца за 6 дни ски ваканция би похарчило само 1086 паунда. В тази класация Банско побеждава курорти от Словения, Италия, Австрия и Финландия.

Всекидневникът отбелязва, че почивката в родния Югозапад често излиза като вариант за тези, които искат да почиват през зимата без да дават много пари./ БТВ

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: БТВ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK