Банскалия на съд за нанасяне на телесни повреди, противозаконно лишаване от свобода и закани за убийство

Снимка: iStock

Прокуратурата в Разлог внесе обвинителен акт срещу Лазар З. от Банско за нанасяне на телесни повреди, противозаконно лишаване от свобода и закани за убийство - престъпления по чл. 131, ал. 1, чл. 142а, ал. 4 и по чл. 144, ал. 3 от Наказателния кодекс. 

На 19.05.2016 г. свидетелите В. Киров,  К. Поликарпов и  Б. Тодев били в училищния двор на СУ „Неофит Рилски“ в Банско. Около 15.10 часа св. Киров тръгнал към хранителен магазин, намиращ се в непосредствена близост до училището. По пътя се разминал с обвиняемия, който бил употребил алкохол.

Последният, без видима причина, нанесъл удари с крак на Киров  и му разпоредил да прави лицеви опори. Уплашен, той се съгласил, след което се върнал обратно в училищния двор. Лазар З. го последвал и отишъл при Поликарпов, като започнал да му дава команди с думите: „Легни“, „Седни“, „Стани“, но същият отказал да се подчини.

Това ядосало обвиняемия и последвали множество удари с юмруци в областта на лицето и шията. Св. Поликарпов побягнал, като напуснал училищния двор и се отправил по ул. „Тодор Александров“ на север, в посока към автогарата на Банско, където се  скрил в дома на негова позната.

Лазар З. тръгнал след него, но след като не успял да го хване, тръгнал обратно към СУ „Неофит Рилски“. В близост видял Киров, на когото безпричинно нанесъл удари по дясната буза и в областта на главата.

Няколко дни по-късно, на 22.05.2016 г., непълнолетната М. Я. от Банско отишла в дома на обвиняемия, с когото имала  връзка от няколко месеца. Лазар З. живеел сам на втория етаж от къща. На първия етаж живеел св. К. Д. и семейството му, като обвиняемият бил племенник на съпругата на св. Д. Къщата имала и тавански етаж с общо пет помещения, като същият бил необитаем, а входната му врата била дървена с монтирана секретна брава. Ключ за  таванския етаж имал и обвиняемият. 

След като св. Я. отишла в дома на обвиняемия двамата започнали да си говорят и да слушат музика. Мъжът употребил алкохол, вследствие на което станал агресивен. Той хванал приятелката си за косата и въпреки нежеланието й, я  отвел на таванския етаж на къщата.  Там накарал момичето да седне на пода и да започне да чете от библия, като й се заканил с думите: „Моли се за живота си, защото ще ти го отнема“ след  което излязъл и заключил входната врата на тавана. Св. Я.  се опитала да избяга, но не успяла.

След около 15 минути Лазар З. се върнал, като носел голяма бутилка с бира. Обвиняемият заковал с два пирона входната врата на таванския етаж за дървената й каса, отишъл при св. Я. и започнал да я удря. Удрял я с ръце и крака по цялото тяло и главата и не преставал, въпреки молбите й, като същевременно пиел и бира. Побоят продължил около 45 минути, след което Лазар З. спрял, но не освободил св. Я.

Малко след 20.00 часа, обвиняемият отново станал агресивен и се заканил на момичето, че ще я убие.  Жестокият побой започнал отново. Пострадалата била удряна с юмрук по лицето и с  тенекия по главата,  ритана  с крака по тялото, влачена и удряна  с летва по цялото тяло.  Въпреки че  момичето го молило да спре, обвиняемият я полял с бира и загасил цигара в дясната й ръка. Св. Я. започнала да вика от болка, което ядосало обвиняемия, взел керемида и я ударил с нея по главата, като керемидата се счупила. След това продължил да я рита по цялото тяло, като я наричал с думите „куче“, „боклук“. Полял я още няколко пъти с бира, като хвърлил по нея още една цигара, но не успял да я улучи.

Междувременно, св. Д. чул виковете за помощ, поради което сигнализирал за случващото се в полицията в Банско. На място веднага пристигнали двама полицейски служители, които започнали да тропат по вратата на таванското помещение. Лазар З. пуснал св. Я., която отишла до вратата на етажа и успяла да я отвори. От своя страна, обвиняемият се качил на покрива на къщата и избягал.

Същият бил задържан впоследствие и било образувано досъдебно производство за нанасяне на телесни повреди по хулигански подбуди спрямо св. Киров, св. Поликарпов  и св. Тодев. Лазар З. е привлечен към наказателна отговорност и за това, че  на 22.05.2016 г. противозаконно е лишил от свобода св. М. Я., като я е държал против волята й на таванския етаж от къщата, в която е живеел.

От обективна страна са налице квалифициращите признаци, предвидени в чл. 142а, ал. 3, пр. ІІІ и ал. 4, пр. І от НК, тъй като пострадалата е била непълнолетна и деянието е било осъществено по мъчителен начин за последната.

Повдигнато е обвинение за отправената към св. Я. закана с убийство с думите: „Моли се за живота си, защото ще ти го отнема“ и  „Сега ще те убия“ , както и за нанесените й телесни повреди.

Предстои разглеждане на делото в Районен съд – Разлог.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK