Банско – абсолютен лидер по прозрачност сред българските институции

Снимка: aip-bg.org

Община Банско бе класирана на първо място по прозрачност сред българските институции от Програма достъп до информация.

Това стана ясно по време на годишната пресконференция на неправителствената организация, където бяха представени резултатите от годишния одит на интернет страниците на българските институции, Рейтингите на активната прозрачност за 2018 и Картата на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет на общините за 2018.

Планинската община оглавява рейтинга, направен след прегледа на интернет страниците на всички 567 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт, извършен в периода февруари – март 2018 г.

Със своите проучвания Програма достъп до информация се стреми да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

„Работата на Програма достъп до информация в сферата на прозрачността и зачитане на правата на информираност на гражданското общество е един своеобразен коректив на властта. Освен да насърчава, посредством изготвяните рейтинги, организацията посочва и лошите практики, с което съдейства за напредъка по отношение на прозрачността в дейността на институциите.  В тази връзка позиционирането на община Банско на първо място сред всички обществени институции е значимо постижение, за което ще продължим да работим и занапред. Още повече, че сравнителния рейтинг за прозрачност на публичните власти за последните три години, отново посочва община Банско на лидерското място” коментира новината кметът Георги Икономов.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK